2009-07-02 16:10:18• hírek • MTI

Csontbotrány az orvosi egyetemen

A romániai zsidó hitközségek szövetségének vezetője szerint nem valósak az izraeli sajtónak azok a vádjai, hogy a kelet-romániai Jászvásáron (Iasi) a helyi orvosi egyetem hallgatói pénzért vásárolják meg az 1941-es pogromban megölt zsidók csontvázait kísérleteikhez.

A Hotnews című hírportál által idézett Jerusalem Post újság számolt be arról, hogy egy Jászvásáron élő amerikai zsidó szerint az orvosi egyetem hallgatói a Podu Iloaiei temető őreitől 40 dollárért vásárolják a halottak csontvázait. A lap szerint a szóban forgó személy egyetemi hallgatókkal beszélt, akik elmesélték neki, hogy a temető őrei szentségtelenítik meg a sírokat.

Aurel Vainer, a romániai zsidó hitközségek szövetségének elnöke szerint - akit az Agerpres hírügynökség idézett - a helyi rendőrség és az ottani zsidó közösség illetékesei is cáfolták az értesülést. Vainer szerint a helyi rendőrség megvizsgálta a helyszínt, és nem talált arra utaló nyomokat, hogy felbontották volna a sírokat. A Jászvásár melletti temető őre sem erősítette meg az információt - tette hozzá.

A hitközségek szövetségének vezetője szerint az egyesület újabb hasonló kérést intéz majd a rendőrséghez, és folytatja az erőfeszítéseket, hogy derüljön ki az igazság. Vainer hangsúlyozta, hogy a Podul Iloaiei-i közös sír betonnal van lefedve, ami megnehezíti az esetleges megbontását. A jászvásári orvosi egyetem rektora szerint a felsőoktatási intézményben nem folyik olyan kísérlet, amely emberi csontvázakat igényelne.

1941. június 28-án és 29-én a román diktátor, Ion Antonescu marsall által vezetett román hadsereg zsidóellenes pogromot hajtott végre Jászvásáron. Ennek során több mint tizenkétezer zsidót küldtek a halálba. A tragikus napokon a városban sokakat elhurcoltak otthonukból, tehervonatokra, úgynevezett halálvonatokra tették őket. Mivel ezek a szerelvények céltalanul bolyongtak a síneken, az áldozatok jelentős része a melegtől, a szomjúságtól és a fulladástól vesztette életét a vagonokban. Aki túlélte az embertelen utazást, azt a katonák végezték ki.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: