2007-12-15 11:46:22• hírek • Szatmar.ro

Románia nem támogatja Koszovó függetlenségét

tariceanuTăriceanu Brüsszelben kijelentette, hogy Románia nem fogja elismerni Koszovó függetlenségét.

Románia nem ismeri majd el Koszovó függetlenségét – jelentette ki Brüsszelben, az Európai Unió (EU) állam- és kormányfőinek egynapos csúcstalálkozóján jelen lévő Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök. A kormányfő jelezte: Romániának komoly fenntartásai vannak azzal kapcsolatban, hogy milyen hatást gyakorolhat Nyugat-Balkánra Koszovó függetlensége.

Románia azt akarja, hogy Belgrád és Pristina között tárgyalásos úton szülessen megoldás úgy, hogy ne sérüljön Szerbia területi épsége.

A kormányfő kijelentette, Románia támogatja egy kisebbségi roma-politika kidolgozását európai szinten, amely a roma kisebbség szociális integrációját célozza, a javaslat szerepel az Európai Tanács munkálatainak következtetéseit felmutató projektben. Hozzátette, a roma kisebbség problémái nemcsak Romániára érvényesek, a szociális integráció problémája Európa-szerte fellelhető.

„Tárgyaltam különböző országok kormányfőivel, akik szintén nagyon jó ötletnek tartották ezt a javaslatot. Közös erőfeszítéseket kell tennünk, létre kell hoznunk egy európai struktúrát, amelynek neve szerintem Európai Ügynökség a Roma Kisebbségért kellene hogy legyen, de ezt majd az Európai Tanács és az Európai Bizottság – amely gyakorlatba ülteti majd az ötletet – szintjén eldöntik” – mondta még Tăriceanu.

Közölte azt is: Románia az első országok között lesz, amely a parlamentben ratifikálja a lisszaboni EU-reformszerződést. Továbbá kijelentette, a reformszerződés aláírását követően az EU-tagországoknak arra kell koncentrálniuk, hogy minél hamarabb ratifikálják a dokumentumot.

Az ülésen jelen lévő európai liberálisok, többek között Graham Watson, kifejezték reményüket, hogy 2008 végéig, de legkésőbb 2009 elejéig az EU tagországai ratifikálják a dokumentumot.

Az európai liberálisokat megkérdezték, hogyan kommentálják Nicolas Sarkozy francia elnök azon javaslatát, miszerint hozzanak létre egy csoportot az unió szintjén, amely a 2010 és 2030 közötti időszakra stratégiákat dolgozna ki az uniónak. A liberálisok azt mondták: az ötlet nem áll közel hozzájuk.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: