2007-05-08 22:17:50• hírek • István Löchli

Hajóval a Szamoson

szamoskTörténelmi eseményt vittek véghez Csenger és Szatmárnémeti elöljárói: hajóval érkeztek Szatmárra.
Már több mint 100 éve nem használták hajózási célra a Szamost, de egy nemrégiben indult közös projekt révén ez most lehetségessé vált: Szatmárnémeti és Csenger között egy olyan hajózási útvonal tervezésébe kezdtek, melyen a két ország állampolgárai hajózva is átléphetik a határt.
szamos1
 
 
A közös projekt célja, hogy felélesszék a térségek közti kulturális és turisztikai kapcsolatot, melyre az elhanyagolt Szamos óriási lehetőségeket biztosít. Ilyés Gyula polgármester számos szatmári elöljáró, illetve a magyarországi képviselők társaságában történelmi eseményt vitt véghez, ugyanis miután egy évszázada nem hajóztak a Szamoson, kedden hajóval jöttek el Magyarországról a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal magasságában felállított  kikötőhöz. A megállóban a határőrség illetékesei várták az utazókat, akiket csak a személyi igazolványuk vagy útlevelük felmutatásásval engedtek Szatmárnémeti területére lépni.
A megérkezést követő sajtóértekezleten ismertették a projekt lényegi szempontjait. A két megye közös projektje révén, egy olyan turisztikai és gazdasági övezetet szeretne létrehozni, mely mind a két térség javára szolgálhat. A tükörprojekt céljai között szerepel a Szamoson levő hajózás megteremtése, a töltésen levő bicikliút kiépítése, illetve számos gyalogos és kerékpáros híd kiépítése szerepel.
A sajtóértekezleten elmondták, Románia az Európai Unióhoz való csatlakozása révén nagy hangsúlyt kell fektessen a turizmusra, és a régiók közötti kapcsolatokra. Az elhangzottak és a látottak után kiderült, bebizonyosodott, hogy lehet hajózni Szatmárnémeti és Csenger között. A felek több kikötő építését, illetve egy olyan ökológiai térség létrehozását tervezik, mely vonzani fogja a turistákat a két ország minden szegletéből.
szamos2
szamos3
 szamos4
szamos5
szamos6
szamos7
szamos8
 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: