2013-10-02 15:20:13• hírek • Szatmár.ro

Csomád Bálványos Védett Terület természeti értékei

Október 13-ig tekinthető meg a kiállítás a Szatmár Megyei Múzeum előterében.

A kiállítás, mely a Szatmár Megyei Múzeum és a sepsiszentgyörgyi Vinca Minor Egyesület együttműködésével jött létre, a Csomád-Bálványos kiemelt természet-megőrzési területet mutatja be.

Az 5993 hektáron elterülő Csomád-Bálványos természetvédelmi terület Kovászna megye közép-északi részén helyezkedik el. A Csomád-Büdös hegycsoport a Hargita hegység legfiatalabb vulkanikus képződménye. Felszínére jellemzőek a nagy domborzatformáló erők, a lejtők hajlásának erőteljes váltakozása. Vulkanikus térség lévén, jellemzőek az utóvulkáni tevékenységek, mint a kénhidrogénes és széndioxidos mofetták, különböző méretű üregek és barlangok, borvízforrások. A terület a kontinentális-hegyvidéki  biogeográfiai övbe tartozik. A változatos erdei élőhelyek és gyepek számos állat- és növényfaj megőrzését szolgálja.

A kiállítás fényképek segítségével mutatja be a terület védett állat és növényvilágát, élőhelyeit. Egy interaktív makett is segíti a védett területtel való ismerkedést. A Natura 2ooo terület természetvédelmi kezelője, a Vinca Minor Egyesület hangsúlyt fektet a környezeti nevelésre és a természeti értékek megőrzésének népszerűsítésére is. Ezen tevékenységeinek egyik eredménye, a térség fiataljainak körében meghirdetett grafikai pályázat, melynek eredményeiből is láthatunk néhányat a kiállításon. Szervezett csoportok számára a tárlatot kiegészítő dokumentumfilm is vetítésre kerül.

Kiállítás nyílt Bálványos környékének természeti értékeiről

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: