2013-02-13 09:48:21• hírek • MTI

Csökkentik a katonai jelenlétet

Barack Obama amerikai elnök az unió állapotáról szóló éves értékelésében be fogja jelenteni, hogy jövő februárig a felére, mintegy 34 ezer fővel fogják csökkenteni az Afganisztánban szolgáló amerikai erők létszámát - jelentették kedden hivatalos személyekre hivatkozva amerikai médiaforrások.

Afganisztánban jelenleg az amerikai fegyveres erők mintegy 66 ezer tagja teljesít szolgálatot. A The Washington Post kedden arról számolt be, hogy az amerikai bejegyzett szavazók 80 százaléka támogatja az elnöknek az afganisztáni háború lezárására irányuló politikáját.

A Fehér Ház jelenleg azt mérlegeli, mekkora erőt hagyjon hátra a közép-ázsiai országban 2014 vége, vagyis a NATO hivatalos küldetésének lejárta utáni időkre. A korábban kiszivárgott forgatókönyvek maximum 15 ezer fővel számoltak, de nem zárják ki a teljes csapatkivonást sem.

A The Washington Post kedden azt írta, hogy a Pentagon engedett a korábbi álláspontjából, és olyan ütemtervet szeretne elfogadtatni, amelynek értelmében 2014 után 8 ezer fős amerikai kontingens maradna hátra Afganisztánban. Ezt a létszámot 2016 elejére 3500 és 6000 közötti szintre csökkentenék, 2017 elején pedig már kevesebb mint ezer katona állomásozna Afganisztánban, zömmel a nagy kiterjedésű kabuli amerikai nagykövetséget használva bázisául.
A lap szerint ha a Pentagon és a Fehér Ház dűlőre jut a számokról, a megállapodást az afgán kormány elé kell majd terjeszteni, mert amerikai erők csakis Kabul jóváhagyásával maradhatnak az országban.

A washingtoni újság úgy értesült: a Fehér Ház korábban azt szerette volna elérni, hogy 2017-ben a jelenlegi 352 ezerről 207 ezerre csökkentsék az afgán hadsereg és rendőrség létszámát, mert a mostani állomány és annak működésének támogatása 4,1 milliárd dollárjába kerül az Egyesült Államoknak (az afgán kormány és a szponzorok hozzájárulása nélkül). A katonai vezetés azonban - beleértve az afganisztáni amerikai erőknek a hétvégén távozott parancsnokát, John R. Allen tábornokot és a helyébe lépett Joseph F. Dunford tábornokot - azt állítja, hogy Kabulnak legalább 2018-ig fenn kell tartania fegyveres erőinek jelenlegi létszámát.

Obama a kongresszus két háza előtt este 9-kor (közép-európai idő szerint hajnali három órakor) mondja el értékelő beszédét, amelyben a fő hangsúlyt a várakozások szerint a gazdaság és a középosztály helyzetére fogja fektetni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: