2012-12-05 14:17:16• hírek • MTI

Csökkentették Adrian Nastase börtönbüntetését

Egy héttel csökkentette a bukaresti táblabíróság Adrian Nastase volt román miniszterelnök börtönbüntetését, helyt adva az elítélt azon kérésének, hogy az öngyilkossági kísérlete utáni kórházi kezelést is számolják bele a büntetés időtartamába.

A szerdán hozott jogerős döntés felülbírálja a bukaresti törvényszék októberben első fokon hozott elutasító határozatát.
Nastasét júniusban ítélték jogerősen két év letöltendő börtönre egy illegális kampányfinanszírozással összefüggő korrupciós ügyben, ám letartóztatásakor lőfegyverrel öngyilkosságot kísérelt meg. A mentő civil kórházba vitte, és csak egy héttel később szállították át a börtönkórházba.

Nastase elvi kérdésnek nevezte, hogy ezt az időszakot is beszámolják büntetésébe, mert a kórházban is rendőrök őrizték, és korlátozták látogatóinak mozgását.
Az ügyész szerint azért nem kell beleszámítani a büntetésbe, mert Nastase még saját házában, önkezűleg ártott magának, éppen azért, hogy bebörtönzését elkerülje, kórházi kezelése idején pedig nem volt rabosítva. Az elítéltnek kedvező jogerős ítélet indoklását később hozzák nyilvánosságra.

Nastase ügyvédei azt remélik, hogy védencük január végén feltételesen szabadlábra kerülhet. Ezt a hatvan év feletti elítéltek - ha jó magaviseletűek - büntetésük egyharmadának letöltése után kérvényezhetik Romániában. Ez Nastase esetében csak február végén járna le, de a büntetésből további napokat engedhetnek el az elítélt által végzett munka fejében - magyarázta Nastase ügyvédje.

A volt miniszterelnököt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) egykori elnökét párttársai politikai áldozatnak tekintik, azt sugallva, hogy ellenfele, Traian Basescu államfő állt rajta bosszút. Nastase volt tanítványa, Victor Ponta kormányfő néhány napja azt ígérte egy kampányrendezvényen egy Nastase sorsáért aggódó választónak, hogy "kihozzák" a börtönből a volt miniszterelnököt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: