2011-01-31 14:30:06• hírek • Garzó Ferenc/MTI/Krónia/Új Magyar Szó/Szabadság

Csökkenteni kellene a választási küszöböt

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a választási küszöb 5 százalékról 3 százalékra való csökkentését kéri az önkormányzati választásokon, hogy így hatékonyabban megvalósuljon a magyarság helyi szintű képviselete - jelentette be Kelemen Hunor romániai kulturális és örökségvédelmi miniszter.

Úgy vélte, a bejutási küszöb csökkentésével biztosítható a magyar közösség részvétele a helyi önkormányzatokban minden olyan településen, ahol magyarok élnek. Példaként Hunyad megyét hozta fel, ahol az RMDSZ rendszerint 4,8-4,9 százalékot kapott a megyei önkormányzati választásokon, így sem 2004-ben, sem 2008-ban nem jutott be jelöltje a testületbe.

Kelemen szerint a szövetség számára a legnagyobb kihívás az, hogy 2012-ben mind a helyi önkormányzatokban, mind a parlamentben ott legyen. Leszögezte azt is: a kisebbségi törvény és a fejlesztési régiók átszervezése jelenti a prioritást az RMDSZ számára, mindkét törvénytervezet a képviselőházban vár megvitatásra.

Alig egy hónappal a február 26 nagyváradi tisztújító kongresszus előtt Kelemen Hunort támogatja a szövetség legtöbb megyei szervezete. A magát újra jelöltetni nem kívánó Markó Béla elnöki helyére pályázik Eckstein-Kovács Péter és Olosz Gergely is.

Eckstein és Olosz találkozott Nagyváradon Tőkés Lászlóval, az Európai Parlament alelnökével, az EMNT elnökével A háromszéki Olosz Gergelyt Orbán Viktor is fogadta Budapesten.

Tőkés és Olosz  a megbeszélésen rámutatott:  szokás az RMDSZ-t "ernyőszervezetként" nevezni, csakhogy szerintük ez az ernyő ma lehúzott állapotban van, a más véleményen lévőket kizárják. Tőkés László megismételte az EMNT álláspontját: a romániai parlamenti jelenléttel bíró érdekvédelmi szervezetben alapvető változásokra van szükség. Olosszal  egyetértett abban, hogy vissza kell térni a választói bázishoz, Bukarestben pedig hangsúlyosabban kell képviselni az egész erdélyi magyar közösség érdekeit, amit semmiféle kormányzati pozíció nem írhat felül.

Borbély László  környezetvédelmi és erdészeti miniszter az Erdélyi Magyar Televíziónak (ETV) adott nyilatkozatában  kifejtette: kormányzati jelenléte révén az RMDSZ több, súlyos szociális kihatású kormánydöntést akadályozott meg. A szövetség most azt várja a kormánytól, hogy három hónapon belül meghozza a szükséges gazdaságösztönző intézkedéseket. Az RMDSZ-nek nem célja a mindenáron való kormányzás - szögezte le Borbély.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: