2013-02-01 18:56:28• hírek • MTI

Csökkentenék a népszavazás érvényességi küszöbét

A jelenlegi ötvenről harminc százalékra csökkentené az alkotmánymódosításról rendezendő népszavazás érvényességi küszöbét Romániában a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL). Erről Trifon Belacurencu szociáldemokrata szenátor terjesztett be törvénykezdeményezést, amelyet pénteken ismertettek a román hírügynökségek.

Az USL a decemberi választásokon megszerezte az alaptörvény módosításához szükséges kétharmados parlamenti többséget, de a törvényhozásban kidolgozandó alkotmánytervezet csak akkor lép hatályba, ha népszavazás is megerősíti.

A jelenlegi román népszavazási törvény szerint a referendum érvényességéhez a választói névjegyzékben szereplők több mint felének meg kell jelennie az urnáknál. Legutóbb, az államfő leváltásáról rendezett népszavazáson ez a feltétel nem teljesült.
A tervezet szerint az alkotmánymódosító népszavazás érvényességéhez a névjegyzékben szereplő polgárok harminc százalékának plusz egy főnek kellene megjelennie az urnáknál. A helyi népszavazásoknál viszont maradna az ötven százalék plusz egy fő. Az államfő leváltásáról szóló referendum érvényességi küszöbéről nem szól külön a tervezet.

Victor Ponta miniszterelnök már január elején kilátásba helyezte a referendumtörvény módosítását, de hozzáfűzte, hogy az államfő leváltásáról kiírt népszavazás esetében az ötven százalékos érvényességi küszöb nem változik.
Korábban Traian Basescu államfő is elfogadhatónak nevezte az alkotmánymódosító népszavazás érvényességi küszöbének harminc százalékra csökkentését, de csak akkor, ha bevezetik a levélben történő szavazás lehetőségét a külföldön élő hárommillió román állampolgár számára.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: