2012-03-06 14:24:04• hírek • MTI

Csökkentené a tb-járulékot az új kormány

A társadalombiztosítási járulék csökkentését tervezi a román kormány, jelentette be Mihai Razvan Ungureanu miniszterelnök a román közszolgálati televíziónak adott interjújában, amelyet a keddi román sajtó idéz.

"Azzal számolok, hogy a munkavállalók esetében biztosan, de talán a munkáltatóknál is 3-tól 5 százalékpontig terjedő mértékben csökken a tb-járulék" - mondta a román miniszterelnök. Ungureanu hozzátette, hogy a járulékcsökkentés attól függ, megengedheti-e magának ezt a költségvetés, ami viszont annak a függvénye, hogyan alakul az ország gazdasági és pénzügyi helyzete.

Az Agerpres hírügynökség emlékeztet rá, hogy a tb-járulék csökkentését az Emil Boc vezette előző román kormány is kilátásba helyezte, ám akkor kizárólag a foglalkoztató által fizetett járulék 3 százalékpontig terjedő csökkentésével számoltak. Az intézkedés végül elmaradt.

A Finantistii.ro pénzügyi portál szerint az Ungureanu-kabinet februári megalakulásakor a koalíciós pártok eldöntötték, hogy idén növelik a munkavállalók reálkeresetét vagy közvetlen béremelés, vagy a biztosítottakat terhelő tb-járulék csökkentése által. 2012-ben helyhatósági és parlamenti választásokat rendeznek Romániában.

Jelenleg a nyugdíjjárulék 31,3 százalék Romániában: ebből 10,5 százalékot a biztosított, 20,8 százalékot a munkáltató fizet. Az egészségbiztosítási járulék 10,7 százalék, amiből 5,5 százalék a biztosított, 5,2 százalék a foglalkoztató része. Az 1 százalékos munka-erőpiaci járulék egyenlő arányban oszlik meg a munkavállaló és munkáltató között.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: