2010-01-22 14:39:38• hírek • Parajdi Andrea

Az idei év nagy beruházása

Egy hullámhosszon vannak a Megyei Tanács apparátusán belül a különböző pártok képviselői, ezért tudhat maga mögött Szatmár megye egy megvalósításokban gazdag 2009-es esztendőt - vélik a Megyei Tanács vezetői.

Január 22-én, pénteken a Megyei Tanács idei évi első soros ülése után Csehi Árpád, a Megyei Tanács elnöke, Mircea Govor és Adrian Stef alelnökök értékelték a 2009-es évet, és elmondták a 2010-es esztendő prioritásait is.

-A Megyei Tanácson belül jól működik a különböző pártok tagjai között a kommunikáció, mindenki egyet akar: Szatmár megye fejlődését. Ha nem lett volna ez a hozzáállás, akkor nem is tudtuk volna eredményeket produkálni - mondta Csehi Árpád, tanácselnök a beszámoló elején. Szerinte a tavalyi év egyik legnagyobb megvalósítása a közel két évig pereskedés alatt állt megyei hulladékgazdálkodási projekt újraindítása volt. Ha nem sikerült volna pontot tenni az ügy végére, akkor nem sok esélyünk maradt volna arra, hogy idén létrehozhassuk a regionális hulladéklerakót.

Tavalyi év egyik fontos eredménye az is, hogy sikerült uniós finanszírozást szerezni az Avasfelsőfalu és Turc közti 28,4 kilométeres útszakasz felújítására. Mintegy 60 millió lejes támogatást nyert a megye erre a célra. Csehi szerint a beruházás tavasszal elkezdődik.

Ugyancsak sikerként könyvelhető el, hogy míg az elmúlt tíz évben csak beszéltek és álmodoztak róla, addig a mostani Megyei Tanács vezetőségének sikerült előrelépéseket tennie a Luna Ses-i üdülőövezet ügyében. A legelső munkálatok - a bevezető út és a közművesítés kiépítése- hamarosan elkezdődik, ugyanis a nemrégiben szervezett közbeszerzési eljárás végeredményét egyik cég sem vétózta meg. Csehi bízik benne, hogy 2011-ben megnyithatják majd a sípályát a sport kedvelői előtt.


Csehi a 2009-es év megvalósításairól és az idei tervekről beszélt.
A Megyei Tanácson belül jó az összhang a különböző pártok között - vélik a megyevezetők


Ami a 2010-es évet illeti két nagy prioritást látnak a megye vezetői: egyrészt a fentiekben is említett regionális hulladéklerakót kell kiépíteni, valamit az ivó-, és szennyvízgazdálkodási pályázatot sikerre vinni. Ahogyan ismert, ez utóbbi a megye legnagyobb uniós pályázata, ugyanis ezáltal több mint 100 millió eurót szerezhetünk meg. Csehi elmondta vélhetően nyárra tudjuk majd meg, hogy megkapjuk-e a finanszírozást, amennyiben igen még idén elkezdik az első munkálatokat.

Ugyancsak a 2010-es esztendő nagy célkitűzése az egészségügyi rendszer modernizálása. „Senkinek sem kell bemutatni milyen állapotok vannak a kórházakban, nem csak a jelenlegi kondíciók, hanem a felszerelések hiánya is gondot okoz. Modernizálni szeretnénk a Megyei Kórház sürgősségi részlegét, és szintén ebben az évben a Járványkórház felújítását is el akarjuk kezdeni" - fejtette ki Csehi, aki mindemellett azt is elmondta a Nagybányát és Nagyváradot összekötő 19-es főút modernizálását is tovább szeretnék folytatni.

2010-ben el akarják kezdeni a Megyei Múzeum épületének kibővítéséhez a technikai dokumentumok kidolgozását, ugyanis a tervek szerint ide költözik majd a Szatmár Megyei Könyvtár. Mindemellett pedig a Szatmár Megyei Reptér sorsát is egyengetni fogják, reményeik szerint 2010-ben külföldi járatokat is be tudnak indítani.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: