2020-03-31 18:09:26• hírek • Baranyi László, MTI

Csökkent a nagy pártok népszerűsége Romániában

Tovább csökkent a Klaus Iohannis államfőhöz közel álló, kisebbségben kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) népszerűsége Romániában, de a tavaly ősz óta ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) megítélése is visszaesett az utóbbi hónapban, amikor a közbeszédben minden politikai témát felülírt a koronavírus-válság.

 

A választók bizalma mind a jobboldalon, mind a baloldalon az alternatív erők felé fordult - derült ki az IMAS közvélemény-kutató intézet kedden ismertetett friss felméréséből.

 

Az őszi kormányváltás és Klaus Iohannis államfő novemberi újraválasztása után látványosan megerősödött PNL a március elején mért 41 százalékról 36,7 százalékra esett vissza.

 

A magát szintén jobbközép alakulatként meghatározó, korrupcióellenes szólamokat hangoztató Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) viszont 2,5 százalékot javított, és most a 12,5 százalékára számíthat. Az USR-vel választási szövetségben lévő, Dacian Ciolos volt miniszterelnök által vezetett centrista-liberális Szabadság Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) is 3 százalékpontot javított, és a voksok 6,5 százalékára számíthat, ha most rendeznék a parlamenti választásokat.

 

A baloldalon megtorpant a legutóbbi választásokon győztes, de immár ellenzékben politizáló PSD kilábalása a gödörből: a legutóbbi méréshez képest két százalékpontot rontva most a voksok 24 százalékára számíthat. Visszatért viszont a választási küszöb alól Victor Ponta baloldali Pro Romania pártja, amelyet most 5,8 százalékon mértek.
 

Az RMDSZ-re most a megkérdezettek 4,5 százaléka adná voksát. A regionális pártok képviselethez jutását azonban egy alternatív küszöb is segíti Romániában: azok a politikai alakulatok, amelyek legalább négy megyében megszerzik a voksok legalább 20 százalékát, akkor is részt vesznek a mandátumok szavazatarányos elosztásában, ha országosan nem érték el az 5 százalékot.
 

Romániában idén választási év van: nyáron önkormányzati, év végén pedig parlamenti választásokat kellene rendezni. Az év első két hónapjában még a parlamenti választások előre hozásának lehetősége foglalkoztatta a román politikusokat, Iohannis ugyanis a parlament feloszlatását próbálta kiprovokálni, hogy volt pártja, a PNL, mielőbb mandátumokra válthassa példátlanul magas támogatottságát.
 

A koronavírus-válság azonban keresztülhúzta számításaikat, és most már bizonyos, hogy nemcsak a parlamenti választásokat nem lehet előre hozni, de a júniusban esedékes önkormányzati voksolást is el kell halasztani Romániában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: