2010-05-17 16:09:37• hírek • Szatmar.ro

Csökkent a munkanélküliek száma Szatmáron

Az elmúlt hónaphoz képest, ha kicsi százalékban is, de csökkent a Szatmár megyei munkanélküliek száma. Az áprilisi hónapban megyénkben 9852 személy volt regisztrálva a Munkaerő Elhelyezési és Foglalkoztatási Ügynökségnél (AJOFM), ez 6,4%-os munkanélküliséget jelent.

A Szatmar.ro kérdésére, hogy minek köszönhető a munkanélküliség csökkenése, a hivatal szakembere, Tilibasa Gheorghe elmondta: beindultak a mezőgazdasági munkálatok, illetve építkezésekre is számos munkást kerestek. Ugyanígy varrodai munkakörben is szép számban helyezkedtek el. Arra a felvetésünkre, hogy munkanélküliek számának csökkenéséhez az is hozzájárulhat, hogy több munkanélkülinek is lejárt a segélyben való részesülése és így talán ugyanazok az emberek továbbra sem rendelkeznek munkával, csak éppen kikerültek a segély rendszeréből, Tilibasa elmondta, erre vonatkozóan nem rendelkeznek kimutatásokkal. Annyi azonban leszögezett, hogy mindig is létezett egy körforgás a munkaerő piacán: egyesek munkához jutnak, mások munkanélküli segélyben részesülnek, majd elvesztik ezt. Pozitív esetben azért, mert munkához jutottak, azonban több olyan esetről is lehet tudni, hogy munkát ugyan nem találtak, ugyanakkor a segélyt sem kapják tovább.

Kérdésünkre elmondta azt is, hogy a munkanélküli segély jogosultságának ideje több tényezőtől is függ, a minimális hat hónapig, maximálisan pedig tizenkét hónapig részesülhetnek támogatásban az érintettek. A minimális összeg a 300, a maximális pedig 900 lej megyénkben, ez is több tényezőtől függ. A ledolgozott évektől kezdve a végzettségig külön kritériumok szerint állapítják meg a juttatás mértékét. A már említett munkanélküliségi arány csökkenést minden bizonnyal befolyásolni fogja az a sajnálatos tény, hogy a közeljövőben újabb elbocsájtásokra lehet számítani Szatmárnémetiben. A Textila Ardeleana 61 munkást bocsájt el június elsejétől. Többségében nőket érint ez a döntés, számszerűen 50 alkalmazottat. A G4F vállalat 36, míg a Romsilva 13 alkalmazottat kénytelen leépíteni a gazdasági válság miatt.

Ugyanakkor munkaerőre is kereslet van megyénkben, számszerűen 343 munkahelyre várják a jelentkezőket. A megyeszékhelyen 212 állást ajánlanak, amelyből 16-hoz szükséges a felsőoktatási végzettség, 189-hez középiskolai, míg 7-hez semmilyen végzettség nem szükséges. Nagykárolyban 5, Avasújvárosban 126 munkahely várja a dolgozni vágyókat, míg Tasnádon és Turcon például egyáltalán nem keresnek munkavállalókat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: