2015-04-17 10:20:02• hírek • MTI

Csökkent a járműgyártás, de nőtt az autópiac Romániában

Enyhén csökkent az első negyedévben a román járműgyártás,ugyanakkor folytatódott az autópiac bővülése - derült ki csütörtökön a romániai autógyártók és -importőrök egyesületének közleményéből.

Az első negyedévben 106 167 járművet gyártottak Romániában, 1,3 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban - írta az Agerpres hírügynökség. Továbbra is a Dacia márkájú gépkocsikból gyártottak a legtöbbet, csaknem 90 ezret. Tavaly 4,8 százalékkal csökkent az autógyártás Romániában 2013-hoz képest.

Az idei első negyedévben az új járművek értékesítése Romániában 15,8 százalékkal bővült a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A személygépkocsik esetében a növekedés csaknem 16,8 százalék. Ez azt jelenti, hogy az első három hónapban a román piacon csaknem 22 ezer új járművet értékesítettek.

Az eladások bővülése nagy mértékben (87 százalékban) a jogi személyeknek köszönhető, a magánszemélyek aránya várhatóan akor fog nőni, amikor beindul az idei roncsautóprogram. Tavaly egész évben 100 330 járművet adtak el Romániában, ami 21,5 százalékos növekedésnek felelt meg. Hat év visszaesés után tavaly jegyeztek fel először növekedést a román autópiacon.

Az év első három hónapjában több mint 100 ezer járművet exportáltak, ami 2,1 százalékkal haladja meg a tavalyi hasonló időszakban jegyzett adatokat. Romániában a francia Renault tulajdonában lévő Dacia és az amerikai Ford a két legjelentősebb gyártó.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: