2011-01-18 14:02:02• hírek • Szatmar.ro

Csökkent a bevételi forrás

A 2011-es évben csökkent helyi- illetve megyei szinten is az egyik legfontosabb bevételi forrás, személyi jövedelemadóból visszaosztott rész, derült ki azon a meghallgatáson amelyen a megyei tanács vezetői, illetve polgármesteri apparátusok tagjai vettek részt.

Csehi Árpád Szabolcs, a megyei tanács elnöke elmondta, a kormány a helyi önkormányzatok számára visszaosztás eddigi 47%-ról 44%-ra csökkentett, míg megyei szinten pedig 13%-ról 12%-ra.
Szintén változás - mondta az elöljáró -, hogy a közgyűléseket idén két nagy fejezetben kell elfogadni, a működési és a fejlesztésiben, ugyanakkor nem lehet addig pénzt kiutalni fejlesztésekre, amíg a működés nincs biztosítva.

Az idei év prioritásai között a felgyülemlett tartozások kifizetését tűzték ki célul, így amíg ezeket nem rendezik az adós önkormányzatok, új beruházásokba nem is kezdhetnek.

Megyei szinten igen nagy gondot okoz a tanügyi felújításokból visszamaradt tartozások, amelyeket még 2007-2008-ban halmoztak fel. Akkor az igazgatók felelőtlenül modernizálásokba kezdtek, amit a gazdasági válság csak tetézett, így mára komoly problémák adódtak ebből.

Az Európai Uniós pályázatok folyamatában, ezek befejezésében kíván továbbá segíteni a megyei tanács, meghitelezvén az önkormányzatoknak a projektek áfarészét, amelyet a minisztériumtól visszakapva visszaszolgáltatnak majd a tanácsnak, így több sikeres pályázatra lehet számítani Szatmáron.
Mindezek mellett utak felújítását és a víz- és szennyvíz programokat szeretnének megvalósítani idén, tudtuk meg Csehitől.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: