2009-08-20 16:03:23• hírek • Varga Béla/MTI

Csökken a magyar diákok száma

A korábbi évekhez képest kevesebb magyar iskolában érettségizett diákot vettek fel idén Kárpátalja legpatinásabb felsőoktatási intézményébe, az Ungvári Nemzeti Egyetemre (UNE), amelynek a magyar karáról is kezdenek kiszorulni a magyar tanintézetek végzősei - írta csütörtökön megjelent számában a beregszászi Kárpátalja című hetilap.

A kiadvány szerint idén 77 magyar hallgató jutott be az UNE tandíjmentes helyeire, közülük legtöbben, szám szerint 48-an a magyar állam anyagi támogatásával létrehozott Magyar Tannyelvű Humán- és Természettudományi Karon tanulnak majd, a többiek más szakokon kezdik meg tanulmányaikat. Ez a szám aggasztóan és egyértelműen csökkenő tendenciát mutat az előző évek adataival összehasonlítva - olvasható a cikkben. A magyar iskolákban érettségiző diákok és a közülük az UNE tandíjmentes helyeire felvettek aránya 2007-ben még 10 százalék, 2008-ban pedig 8,3 százalék volt, míg 2009-ben már mindössze 7,06 százalékot tesz ki - emlékeztetett a hetilap.

A számok tükrében még elgondolkodtatóbb, hogy az egyetem magyar karának első évfolyamán kilenc ukrán nemzetiségű, illetve nem magyar iskolát végzett fiatal is tanul majd - mutatott rá a kiadvány, emlékeztetve, hogy a Magyarországról érkezett több tízmillió forintos támogatásokból, kimondottan a magyar iskolák hátrányosan megkülönböztetett végzősei számára létrehozott magyar karról is elkezdődött a nemzetiségi kisebbség gyermekeinek kiszorítása.

A jelenség egyébként érinti a túlnyomórészt magyar nyelven oktató beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát is, amelyre idén ugyancsak elkezdtek jelentkezni az ukrán iskolák végzősei.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: