2009-07-08 13:35:42• hírek • Gozner Gertrud

Csökken a házasodási kedv

A gazdasági válság és a család intézményének a hitelvesztése csak két ok a sok közül, amiért egyre több fiatal marad távol az anyakönyvveztető hivataltól. A romániaiak nem nagyon házasodnak, igaz, nem is nagyon válnak el. Országos szinten 20%-kal kevesebb házasság köttetett az idén mint az elmúlt években.

Tizenhárom százalékkal csökkent az év első felében Szatmárnémetiben a házasságkötések száma. Az év első hat hónapjában 297 pár járult az anyakönyvvezető elé, némileg kevesebb mint 2008 hasonló időszakában, amikor a számuk 343 volt. Ionel Torja jogász, a Lakosságnyilvántartó Hivatal igazgatója szerint az év elején, első négy hónapban még látványosabb volt a különbség a korábbi évekhez képest, de a nyári időszakok meghozták a lakosság házasodási kedvét.

A házasságkötő hivatalnál már szeptemberig elő vannak jegyezve az esküvők. Általában augusztus folyamán történik a legtöbb házasságkötés a városban. Ezt az időszakot figyelembe véve is érezhető a csökkenés. Míg tavaly augusztusban 157 házasságkötésre került sor, ebben az évben egyelőre 78 esküvő van előre bejelentve a hivatalnál. Ehhez még hozzá lehet tenni 10%-ot, ők azok a párok, akik az utolsó pillanatban döntenek arról, hogy összekötik az életüket - fejtette ki a hivatal igazgatója.

A szakember szerint valószínűleg sokan egy jobb gazdasági helyzet reményében későbbre halasztják ezt a fontos eseményt, mások pénzszerzési lehetőséget látnak benne. Sokan attól is félnek, hogy a pénzhiány miatt az ismerősök és a rokonok távol maradnak az eseménytől. Még a kormány által minden friss házas számára biztosított 200 euró sem motiválja őket.

Pszichológusok szerint a házasságok számának a csökkenése egyrészt annak tudható be, hogy a család többé már nem számít a társadalom alappillérének, és a fiatalok egyre inkább össze vannak zavarodva. A jelenlegi gazdasági helyzetben a fiatalok nem látják biztosítva a jövőjüket, és kétszer meggondolják, mielőtt családalapításba fognak. Ehhez hozzátevődik, hogy sokan a személyes szabadságukat is féltik.


Szatmárnémetiben is csökkent a házasodási kedv.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: