2018-09-15 05:10:08• hírek • MTI

Csökken a Florence hurrikán ereje

Észak-Karolinában eddig több mint kétszáz embert mentettek ki, ők a kötelező evakuálás ellenére is otthonaikban maradtak.

Legalább ennyien várnak még arra, hogy kimentsék őket a víz alá került otthonaikból. A mentésben a Nemzeti Gárda négyezer tagja segédkezik. Az amerikai televíziók helyszíni tudósításai szerint Észak-és Dél-Karolina partmenti településein derékig érő víz hömpölyög az utcákon, az észak-karolinai Atlantic Beachen például az amerikai meteorológiai szolgálat szerint 80 centiméternyi eső esett.

 

E két déli államban eddig általában mindenütt 50-75 centiméternyi csapadék hullott, és várhatóan vasárnapig nem is áll el az eső. Észak-és Dél-Karolinában csaknem hatszázezren maradtak áramszolgáltatás nélkül. A kötelező kiürítés a keleti parti államokban változatlanul érvényben van, már ahol még el lehet menekülni a vihar ereje elől. Észak-és Dél-Karolinában, Georgiában, Virginiában és Marylandben egymillió hétszázezer embert érint az evakuálás, és a keleti parton most, vagy az elkövetkező napokban mintegy tízmilliónyian szenvednek a vihartól.

 

A vihar ereje ugyan enyhült, ám Florence változatlanul életveszélyes, a szakemberek „katasztrofális” áradásokat jeleznek előre. A szél 150-170 kilométeres sebességgel többméteresre korbácsolja az Atlanti-óceán hullámait. Roy Cooper, Észak-Karolina kormányzója péntek délután tartott sajtóértekezletén arra figyelmeztetett: Florence egész településeket söpörhet el. „A vihar továbbra is erőteljes lesz és napokig pusztít még államunkban” – fogalmazott a kormányzó. Észak-Karolinában 260 ezer ember várja menedékhelyeken a hurrikán elvonulását, és telnek a menedékhelyek Virginia államban is.

 

Az Egyesült Államok keleti partvidékén eddig 1100 repülőjáratot töröltek, Georgia, Észak-és Dél-Karolina reptereit lezárták. A Virginiában lévő Reagan repülőtér még fogad és indít járatokat.

 

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # koronavírustérkép # baleset # helyhatósági2020 # SzatmárnémetiVSK # események # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: