2013-06-18 10:03:01• hírek • MTI

Csődeljárást kért maga ellen egy eladósodott település

Csődeljárást kért maga ellen a romániai Aninósza (Aninoasa) település, miután több mint egymillió euró adósságot halmozott fel.

A Zsil-völgyében fekvő Hunyad megyei településnek mintegy 4200 lakosa van, a település adósságai 6 millió lejre rúgnak, ami 140 százalékkal haladja meg a település bevételét. A Hunyad megyei törvényszék első fokon jóváhagyta a település kérését és csődbiztost jelölt ki - írta hétfőn az Adevarul című román újság internetes kiadásában, amely szerint Aninósza az első romániai település, amely csődeljáráshoz folyamodott.

A települések csődeljárási kérését egy kormányrendelet teszi lehetővé, amit a bukaresti kabinet fogadott el az idén azért, hogy mérsékelje az önkormányzatok adósságállományát. Románia a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) szemben vállalta, hogy csökkenti az önkormányzati adósságot, de ennek az elvárásnak az elmúlt időszakban Bukarest rendszeresen nem felelt meg. Egyebek mellett ez a kritérium akadályozza, hogy Románia sikeresen lezárja a 2011 tavaszán, az IMF szervezésében megkötött, 5,3 milliárd euró értékű, kétéves nemzetközi hitelmegállapodást.

Bogdan Chitoiu román pénzügyminiszter korábban elmondta, hogy az önkormányzatok adóssága április végén elérte a 750 millió lejt, amit júliusig 300 millió lejre kellene csökkenteni.

A román kormánynak több állami vállalat privatizálása ügyében is lemaradásai vannak, ezért Bukarest júniusig már kapott három hónap haladékot. Az Adevarul úgy tudja, hogy a hitelszerződést a nyáron mindenképpen lezárják annak ellenére is, hogy a román kormány az IMF-nek egy héttel ezelőtt megküldött levelében elismerte: bizonyos feltételeket nem teljesített. A román vezetők nyitottak egy újabb elővigyázatossági típusú hitelmegállapodás megkötésére, de az IMF még nem közölte, hogy ilyen körülmények között is hajlandó-e megkötni az újabb szerződést.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: