2010-01-29 15:52:52• hírek • Gozner Gertrud

Csődbe mennek a patikák

Az országban működő hatezer gyógyszertárból 4500 a csőd szélén áll - nyilatkozta az országos lapoknak Ioana Cacoveanu, a Gyógyszertárak Országos Védnökségének elnöke.

Cacoveanu szerint a patikák már nem tudják fizetni a közüzemi számláikat, tartozásaik vannak a gyógyszergyártók és beszállítók fele, mivel június óta nem kapták meg a pénzt az Egészségbiztosító Pénztártól a minisztérium által támogatott gyógyszerekért.

A szatmári gyógyszertárak helyzetéről Aurelia Vulciu-t, a Gyógyszertárak Testületének elnökét kérdezte meg lapunk, aki szerint a helyi patikusok úgy látszik sokkal megfontoltabbak más megyében élő társaiknál, mivel nem kerültek csődközeli helyzetbe. Ugyanakkor az orvosok is inkább olcsóbb, hazai gyártású, de a külföldi cégek készítményeivel megegyező hatóanyagokkal rendelkező orvosságokat írnak fel - tette hozzá az elnök.

Vulciu szerint a szatmári gyógyszertárak úgy kötik meg a szerződéseiket a beszállítókkal, hogy azokba belefoglalják a legalább féléves fizetési haladékot. Ezzel folyamatosan kiszűrik azokat a gyógyszergyártókat, akik azonnal kérik a termékekért a pénzt, és az olyanokkal veszik fel a kapcsolatot, amelyek 180-200 napot is hajlandók várni, amíg megkaphatják a pénzüket - magyarázta az elnök.

Így például a franciaországi cégekkel szemben előnyt élveznek a csehországi gyártók, mivel azok hajlandók késéssel is átvenni a rendelésért járó összeget. Amint a szakembertől megtudtuk, ez általános tendencia az országban, hogy az Egészségbiztosító Pénztár hat hónapos késéssel fizeti ki a gyógyszertárakat. Szatmár megyében a patikák most kapták meg július első felére a pénzüket, és már a kincstárban van az az összeg amely a július második felét és az augusztusi költségeiket fedezi - fejtette ki Vulciu.


A szatmári gyógyszertárak ügyesen gazdálkodnak a pénzzel


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: