2010-03-24 15:55:10• hírek • Szatmár.ro

Csoda, de csökken a TBC betegek száma

A többi betegséggel összevetve, a tébécé azon kivételes esethez tartozik, amikor a betegek száma csökkenőben van - mondta el szerdán a TBC Elleni Küzdelem Világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztató keretében a Szatmári TBC-kórház igazgatója, dr. Ioan Sergiu.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1982-ben nyilvánította a Tuberkulózis Világnapjává március 24-ét, mert 1882-ben ezen a napon jelentette be Robert Koch német orvos a tuberkulózis baktériumának felfedezését.

„Többet, jobban, gyorsabban" - ez a 2010-es világnap mottója, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy minél előbb diagnosztizálni kell ezt a betegséget, hogy gyorsabban és nagyobb eséllyel lehessen gyógyítani a megbetegedést - magyarázta a kórház vezetője. Évről évre kevesebb tuberkulózisos esetet regisztrálnak az országban. A statisztikai adatok alapján 2002-ben például százezer romániai lakos közül 142,2 személy szenvedett tbc-ben, 2009-ben pedig már csak 99,9-en.

Jelenleg közel 23 ezer romániai lakos tébécés, amely számadattal, bár csökkenő tendenciát mutat, a világon a negyedik helyen állunk, Európában csupán Moldova előz meg minket. Szatmár megyében négyszáz körüli a regisztrált tébécés megbetegedés. Sok gyerek betegedett meg egyébként az elmúlt évben: 29 kicsit kezeltek tuberkulózissal.


Dr. Ioan Sergiu kórházigazgató beszélt a betegségről
Dr. Ioan Sergiu kórházigazgató beszélt a betegségről


A tuberkulózis egy olyan fertőző betegség, amely kilencven százalékban a tüdőt támadja meg, s ugyanilyen arányban gyógyítható is. Azonban a kezelés elmulasztása vagy annak megszakítása tragikus következményekkel jár, s a betegség akár halálhoz is vezethet.

A fertőzés szempontjából a legveszélyeztetettebbek azok a gyermekek, akik tébécé-betegekkel élnek együtt. Ugyancsak a veszélyeztetett kategóriába tartoznak a HIV-fertőzöttek, ezen betegségeket kezelő egészségügyi személyzet, a kábítószer-fogyasztók, a börtönök lakói, illetve a kis jövedelemmel rendelkezők.

„Nagyon sokan még mindig nem tudják, hogy a tuberkulózis kezelése mindenki számára ingyenes, azoknak is, akik nem rendelkeznek betegbiztosítással. Nem kell fizetni a kórházi kezelésért, sőt a gyógyszerekért sem" - magyarázta a dr. Ioan Sergiu kórházigazgató.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: