2010-05-17 16:11:29• hírek • Szatmar.ro

Csoda történt Törökországban

Kirita is kivette a részét a sikerből
Kirita is kivette a részét a sikerből

Megtört az isztambuli átok, elmaradt viszont az előzés Olasz- és Spanyolországban.

A nyár és a labdarúgó-világbajnokság közeledtével egyre több pontvadászat ér véget. Az elmúlt hétvégén négy jegyzett bajnokságban is olyan utolsó fordulót rendeztek, amely a bajnoki címről hivatott dönteni.

Olaszországban az Internek győznie kellett a már kiesett Siena otthonában, ha meg akarta tartani címét, mivel a forduló előtt csak két pontnyi előnye volt a Roma előtt. A fővárosiak Vucsinics és de Rossi góljaival már a szünetben 2-0-ra vezettek a Chievo otthonában, és mivel ekkor Toszkánában még 0-0 volt az állás, bajnoknak érezhették magukat. Csakhogy a szünet után az Inter-fölény góllá érett (Milito volt eredményes), így a milánóiak megszerezték 18. bajnoki címüket. A forgatókönyv ismerős volt: két évvel ezelőtt a Parma ellen szintén az utolsó forduló második félidejében nyertek a fekete-kékek, az üldöző pedig akkor is a Roma volt.

Nem hozott ekkora izgalmakat a hajrá a Primera Divisionban, ahol a Barcelonának otthon kellett tartania a három pontot a címvédéshez a Valladolid ellen. Bár a katalánok idegesen kezdtek, Prieto öngólja megnyugtatta őket, a későbbiekben pedig Pedro egyet, Messi kettőt rámolt be, és a katalánok megszerezték 20. címüket. Más kérdés, hogy utólag kiderült, egy vereség is belefért volna, mivel az üldöző Real Madrid csak 1-1-es döntetlent ért el Malagában. Ennek köszönhetően a Malaga bennmaradt, a Valladolid viszont kiesett az élvonalból.

Nem lehetett volna kiélezettebb a szituáció Svájcban, ahol a tabellát sokáig vezető Young Boys és a Basel ki-ki meccsen találkozott egymással. A bernieknek győzniük kellett volna, ám Stocker valamint Chipperfield találataival a bázeliek vitték el a három pontot meg a bajnoki trófeát.

Az igazi szenzáció így Törökországban következett be, ahol 26 év után nem isztambuli csapat végzett az élen. Pedig a Fenerbahcénak papíron könnyű dolga volt, hazai pályán kellett volna legyőznie a Trabzonsport. Güiza révén gyorsan meg is szerezték a vezetést, ám Yilmaz postafordultával egyenlített. Hiába maradt aztán hetven perce a sárga-kékeknek, nem tudtak betalálni. Mindeközben a tabellát sokáig vezető, de a végére elfáradó Bursaspor a címvédő Besiktast fogadta és Batalla valamint Toraman révén már a szünet előtt két gólos előnyre tett szert. Bár két perccel a vége előtt Inceman még szépített, a győzelmet behúzta a kiscsapat és megszerezte történelme első bajnoki címét. A történelmi sikerből egy román futballista is kivette a részét, a Dinamo egykori csapatkapitánya, Giani Kirita nyolc meccsel és egy (győztes) góllal járult hozzá a diadalhoz.


Így ünnepelt Bázel népe fotó: fcb.ch
Így ünnepelt Bázel népe fotó: fcb.ch


Érdekesség, hogy utoljára 1984-ben esett meg, hogy nem a Fenerbahce, Galatasaray, Besiktas alkotta nagy isztambuli hármas nyerte meg a Super Liget, akkor éppen a Trabzonspor végzett az élen. Tegyük hozzá, a Bursaspor négy éve még a másodosztályban szerepelt!

A hétvégén az is eldőlt, hogy idén Lionel Messit illeti az Aranycipő, aki a Barcelona színeiben 34 alkalommal talált be és ezzel ő lett 2009/10-es idény legeredményesebb labdarúgója.
A listába csak a bajnoki gólok számítanak, s a különböző erősségű pontvadászatokban elért találatokat más-más szorzóval veszik figyelembe. A legjobb tízbe egyedül a Hollandiában 35 góllal legjobb uruguayi Luis Suárez került be olyan bajnokságból, amelynek szorzója nem a maximális 2-es, hanem csak másfeles.

Az Aranycipő 2009/10-es végeredménye:
1. Lionel Messi (argentin, Barcelona)         34 
2. Didier Drogba (elefántcsontparti, Chelsea) 29 
Antonio Di Natale (olasz, Udinese)         29
4. Gonzalo Higuaín (argentin, Real Madrid)    27 
5. Luis Suárez (uruguayi, Ajax Amsterdam)     35
6. Wayne Rooney (angol, Manchester United)    26
Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid)  26
8. Darren Bent (angol, Sunderland)            24
9. Carlos Tévez (argentin, Manchester City)   23
10. Edin Dzeko (bosnyák, VfL Wolfsburg)        22
Frank Lampard (angol, Chelsea)             22
Diego Milito (argentin, Internazionale)    22

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: