2016-08-12 16:59:08• hírek • Szatmár.ro

Csiszár: beérett a hosszú évek kitartó munkájának a gyümölcse

Aranyérmes lett az olimpián a szatmári Simona Popot is soraiban tudó női párbajtőr válogatott - erről szinte minden sajtóorgánum beszámolt. Arról már kevesebben tudnak, hogy kevés hiányzott ahhoz, hogy két szatmári legyen a győztes csapatban! Érdekesség továbbá, hogy Csiszár Ferenc edzőnek Simona a negyedik tanítványa, aki olimpián vett részt!

A román női párbajtőr válogatott péntek hajnalban szerezte meg Rióban az ország olimpiai küldöttségének első érmét, ráadásul aranyat! A csapat legfiatalabb tagja pedig a szatmári Simona Pop volt, aki Szatmár megye első olimpiai aranyérmese lett vívásban. "Simi" Szatmárnémetiben kezdte a vívást 9 évesen és több mint tíz éven keresztül tanult párbajtőrözni Csiszár Ferenccel, majd 2010-ben a Bukaresti Steauához került.

Érthető hát, hogy a neves vívó-edző izgalmában néhány asszót állva nézett végig az olimpiai közvetítés ideje alatt - most pedig ötpercenként csörög a telefonja. Mindenki gratulál a szárnyai alatt nevelkedett remek sportoló sikereihez.

"Nálam vívott a két testvérbátyja, Marcel és Sanyi, ezért Simonát is hároméves kora óta ismerem. Kilencévesen kosárlabdázni akarták adni, de végül a vívóteremben kötött ki" - eleveníti fel az emlékeket Csiszár Ferenc. A tehetséges, kitartó és szorgalmas ifjú sportoló hozzáállása pedig a tinédzserkorral sem változott, ugyanolyan ambíció és akarat volt benne, mint a kezdetekkor. Ennek is köszönhető, hogy gyakorlatilag minden korcsoportban szerzett érmet és már fiatalon sokan a válogatottban látták. 2008-ban aztán második helyet nyert az ifjúsági világbajnokságon, a londoni olimpia után pedig be is került a legjobbak közé. A csapattal világbajnok és Európa-bajnok is lett.

"A csapat remek olimpiai szereplése benne volt a pakliban" - magyarázza Csiszár. Az igazán nagy meglepetés az lett volna, ha az Egyesült Államok csapata legyőzi őket, pedig nagyon szoros volt a verseny. Az edzőtől azt is megtudtuk, hogy a kínai alakulattal nem most találkoztak először a romániai lányok döntőben: világbajnokságon is összecsaptak már a fináléban.

Érdekes tény, hogy kevésen múlott, hogy az olimpiai csapatban két szatmári szerepeljen. Egyfajta póttag volt ugyanis Tataran Amalia, akit akkor vetettek volna be, ha a felkészülés során valaki megsérül.

Figyelemreméltó, hogy Simona Pop mellett Csiszár Ferencnek eddigi edzői karrierje során további három másik tanítványa is olimpiai résztvevő lett. Fekete Attila végül Magyarország színeiben vett részt az ötkarikás játékokon, a jelenleg Svédországban élő Pop Adrian és Nyisztor Sándor pedig román színekben versenyzett. Ennek ellenére személyesen egyetlen olimpiára sem jutott el...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: