2020-04-06 07:53:52• hírek • Bede Emőke

Csirkefarm közelében lobbant lángra a tarló

Újabb tarlótűz Szatmár megyében: ez alkalommal Batiznak a Gombáspuszta felőli kijáratánál kellett oltaniuk a tűzoltóknak.

A Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség tájékoztatása szerint a 21 óra körül bejelentés nyomán hat tűzoltó vonult ki egy kocsival a batizi helyszínre, ahol megközelítőleg egy hektáron égett a száraz növényzet. A gyors közbelépésnek köszönhetően sikerült időben megfékezni a lángokat, így azok nem veszélyeztették a közelben levő csirkefarmot. A tűz keletkezésének okáról a tűzoltóság egyelőre nem nyilatkozott.




A katasztrófavédelmi felügyelőség a 195/2008-as számú rendeletre hívta fel korábban, melynek értelmében a földtulajdonosoknak nem szabad addig felégetniük a tarlót, a bozótot és az egyéb jellegű növényi hulladékokat, míg előzetesen nem értesítik a helyi önkormányzatot, a helyi tűzoltókat és a környezetvédelmi ügynökséget is. Utóbbira azért van szükség, mivel egy-egy ilyen tavaszi takarítás komoly hatással lehet a környezetre, az érintett terület növény- és állatvilágára is.


A hatóságok által kibocsátott engedélyekkel azonban már neki lehet kezdeni a tavaszi letakarításnak, melynek körülményeit a törvény pontosan meghatározza. Szélcsendes időben, nappal kell a műveletet végrehajtani, és amennyiben a terület nagy kiterjedésű, apróbb szeletekre fel kell osztani, hogy kontrollálható legyen a tűz. A lehetőségekhez mérten barázdával el kell a felégetendő területet választani a szomszédos gyümölcsösöktől, erdőktől, gazdaságoktól. Az egész folyamat alatt biztosítani kell a terület őrzését. A száraz növényzetet pedig kupaconként kell begyújtani, és a helyszín elhagyása előtt az utolsó parázsfészket is el kell oltani.


Ha valamilyen szerencsétlen módon mégis kicsúszna kezünk közül az irányítás, semmi esetre nem érdemes elszaladni. Ugyanis az azonnali közbelépés elmulasztását a fentebb nevezett törvények értelmében akár 2501 és 5000 lej közötti bírsággal is „díjazhatják”. Emellett jó tudni, hogy az engedély nélkül való tarlóégetés is bűncselekménynek minősül, és emiatt is borsos pénzbüntetést akaszthatnak nyakunkba, magánszemélyek esetében ez az összeg 1000 és 2500 lej - tájékoztatott korábban a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: