2006-05-26 14:46:06• hírek • Szatmár.ro

Csimpánzokról terjedt át az AIDS az emberekre

Vadon élő csimpánzokról terjedt át az emberre az AIDS betegséget előidéző HIV vírus.

Vadon élő afrikai csimpánzokról terjedt át az emberre az AIDS betegséget előidéző HIV vírus - ezt most be is tudták bizonyítani, miután már régen sejtették a kutatók.

Egy nemzetközi tudóscsoport tagjai a közép-afrikai Kamerunban vizsgálták szabadban élő csimpánzok ürülékét, s sokban találták meg a SIV - a HIV vírus legközelebbi "rokonának" és egyben csimpánz-változatának - antitestét. Erről a kutatók a Science című amerikai tudományos folyóirat honlapján számoltak be csütörtökön. A SIV vírust eddig csak rabságban élő csimpánzoknál sikerült kimutatni - számolt be a hvg.hu. A megvizsgált közösségekben a csimpánzok mintegy harmada volt fertőzött, s 34 esetben a majmok SIV-antitestei az embernél terjedő HIV-1 vírussal is reakcióba léptek - derül ki az alabamai egyetem (Birmingham) Beatrice Hahn vezette csoportjának a Science honlapján közölt tanulmányából.

Tizenkét esetben a majmokon végzett tesztek eredményét "alig lehetett megkülönböztetni" a HIV-fertőzött embereken végzett ellenőrző tesztekétől. Hahn és más kutatók már korábban arra a következtetésre jutottak, hogy első ízben minden valószínűség szerint már a XX. század elején terjedt át a csimpánzoktól a HIV-vírus az emberre. A Hahn vezette kutatócsoport új felismerése szerint azonban az AIDS korokozójának nem elsődleges forrásai a kameruni csimpánzok, mert azok is úgy fertőződtek meg Közép-Afrika nyugati részén más majomfajták SIV vírusával, vagy annak valamely előfutárával.

Ezzel a kórokozó másodszor is átugrotta a fajtahatárt, először a majomról az emberszabású majomra, másodszor az emberszabású majomról az emberre.

stop.hu

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: