2018-02-16 22:51:18• hírek • MTI

Csillagrendszerek összeütközéséből született meg az Androméda-galaxis

Két kisebb csillagrendszer hatalmas ütközéséből jöhetett létre az Androméda-galaxis mintegy hárommilliárd éve, amikor már a Föld is létezett.

A Tejút szomszédságában található világ születési idejének kiszámolása nagy kihívás volt a csillagászok számára a benne található csillagok nagyon eltérő kora miatt.
 

Francia és kínai kutatók Franciaország jelenlegi legerősebb számítógépét használták egy terrabájtnyi adat elemzéséhez. Ennek segítségével meg tudták vizsgálni az Androméda keletkezésének fizikai mechanizmusait, így sikerült felfedni eredetének titkát.


Korábban a kutatók úgy vélték, hogy a Tejútrendszer és a szomszédos Androméda iker csillaghalmazok. Azonban kiderült, hogy a két csillagrendszer között van egy fontos különbség: az Andromédában bizonyos csillagok szabálytalanul keringenek, míg a Tejútrendszerben minden csillag egyszerű, úgynevezett rotáló mozgást végez a galaxis központja körül. A csillagok különös mozgása a kutatócsoport szerint a formáció fiatalságával magyarázható.


Az adatok szerint 7-10 milliárd évvel ezelőtt két galaxis, amelyek közül az egyik négyszer nagyobb tömegű volt, mint a másik, összeütközésükhöz vezető pályára került. A kutatók szimulálták a két galaxis röppályáját, és kiszámolták, hogy mintegy 2-3 milliárd évvel ezelőtti időszakban olvadtak össze, így hozva létre az Andromédát.


A csillagászok a legutóbbi tanulmányokban utaltak arra is, hogy az Androméda-galaxis nagyjából ugyanakkora, mint a Tejútrendszer. Korábban úgy vélték, hogy az Androméda kétszer, háromszor nagyobb lehet a Tejútrendszernél, és hogy az Androméda el fogja nyelni a mi galaxisunkat. Az ausztrál asztrofizikusok számításai szerint az Androméda tömege 800 milliárdszor nehezebb a Napnál, azaz nagyjából akkora, mint az egész Tejútrendszeré.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: