2012-06-29 10:29:02• hírek • MTI

Csíkszeredai Nemzetközi MiniJazz Fesztivál

Idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Csíkszeredai Nemzetközi MiniJazz Fesztivál június 29 és július 1 között a Mini Jazzfesztivál Egyesület szervezésében. A szervezők idén is hittek a fesztiválban és annak fontosságában, és mindent megtettek azért, hogy a megvalósult álom folytatódjon elhozva Csíkszeredába a dzsesszmuzsika csodálatos világából egy kis darabot.

Poénosan „majdnem jazz" nappal indítanak, amit azoknak szánnak, akik azt mondják, hogy nem szeretik a dzsesszt, de szeretnek bulizni, táncolni különleges zenékre. Számukra három teljesen különböző zenét játszó zenekart hívtak meg, akik zenéjükben előszeretettel használják a dzsessz elemeket, de nem dzsesszzenekarok. Itt lesz a hazai Jedam, akik nagyon energikus, különleges, mai popzenét játszanak, majd itt lesz a Zuboly Plays Jazzből alakult Etnofaun zenekar, akik Bocskor Bíborkával kiegészülve igazi ínyencséggel kecsegtetnek minket. Záró motívumként pedig egy híres magyarországi énekes, Pély Barna és egy híres magyarországi jazz zongorista, Sárik Péter „csap majd össze", igazi meglepetéseket tartogatva a közönségnek.

Második nap a „vokál"- dzsesszé lesz a főszerep, ahol három csodás hangú dzsesszénekesnő zenekara lép fel, ám szintén teljesen eltérő stílusú és hangulatú, varázslatos dzsesszt játszanak. Elsőként Gereben Zita és quintetje mutatkozik be saját dalokkal, amelyeket az egyedi előadásmód és Zita elbűvölő, finoman füstös, ugyanakkor bársonyos hangja teszi igazán különleges élménnyé. Utána a hazai dzsesszélet talán jelenlegi legjelentősebb énekesnője, Luiza Zan következik, aki főleg a Slang nevű zenekarával és jazz-funk stílusával vált népszerűvé itthon, de a jelenlegi sok különböző formációja arról tanúskodik, hogy minden jazz műfajban otthon van. Aztán zárásként a csodálatos hangú Harcsa Veronika és quartetje teszi fel a pontot az i-re, akik az énekesnő saját szerzeményeit játsszák, melyben ötvöződik a jazz és az angolszász popzenék világa.

A harmadik nap pedig a végleteké lesz a színpad, hiszen a tradicionális dzsessztől indulunk el és eljutunk a napjaink zenéjéig. A Bohém Ragtime Jazz Band neve ismert egész Európában, hisz évtizedek óta jelen vannak a legrangosabb fesztiválokon, a németországi Club des Belugas pedig világhírnévnek örvend, hiszen egyedi módon ötvözik a mai modern zenei műfajokat a dzsesszel, így egyedi zenéjükkel az idősebb korosztályt, ugyanakkor a fiatalokat is el tudják varázsolni.

További újdonság az, hogy lesznek érdekes kiegészítő programok is a koncerteken kívül. Lesz két felnőtteknek szóló előadás a második és harmadik napon, azaz pénteken és szombaton, amely alatt gyerekprogramok is lesznek, többek között interaktív zenei foglalkozások. Ilyenkor a gyerekek (képzett oktatók segítségével) hangszereket készítenek, amin játszhatnak dzsessz zenére, és a végén haza is vihetik azokat. A felnőttek ez alatt, kísérő programpontként először egy előadáson vesznek részt, aztán k is szónet után borkóstolón is részt vehetnek, mert a fesztiválba beleépítettük a világszerte nagy sikernek örvendő „wine & jazz" vonalat, ahol összefonódik a minőségi zene a minőségi borral.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: