2013-11-19 18:12:14• hírek • Szatmár.ro

Csigamuzsikával startolt a SPOT

Megkezdődött a SPOT, a Színművészeti Egyetemek Nemzetközi Fesztiválja. A nagykárolyi művészeti rendezvénykavalkád nyitó eseményének a Károlyi-kastély adott otthont, és a hetedik alkalommal sorra kerülő fesztivál első napján számos érdekes és érdemes előadást mutattak be.

Mint több alkalommal is hírül adtuk, az idei SPOT sok tekintetben formabontó, még a korábbi alkalmakhoz képest is. Példának okáért a hétfői nap zárása gyanánt az Újvidékről érkezett Csiga zenekar muzsikával kényeztette a nagyérdeműt. Tette ezt igen késő este. Mint a 10.30 órakor kezdődő koncert elején leszögezték nem hivatásos muzsikusok ők, viszont igen nagyon szeretnek hódolni közös hobbijuknak, a zenélésnek. Angolul beszélt az énekesük, és a bemutatkozó szövegüket magyarul is elmondta volna egyikük, ám - mint meg is jegyezte - láthatóan értette a lényeget a közönség mindahány tagja. Elkezdték hát a zenélést. Angol számmal nyitottak, valamint nyílt, átható és tiszta hanggal. Mondták később, hogy a továbbiakban a második szám következett, melynek érdekessége, hogy a második a sorban, ráadásul két akkord tűnt fel benne, mi több, egyebek között két darab akusztikus gitár kíséretében adták elő. Hatalmas tapssal jutalmazott az amúgy maroknyinak tekinthető, viszont igen lelkes közönség. A későbbiekben szerbül is szóltak a nagykárolyiakhoz, és érezhetően mindahány daluk (bármely nyelven is szólaltatták azokat meg) utat talált magának a nagyérdemű felé.

A Csiga zenekar a szerbiai Zenta városából érkezett Nagykárolyba. Jártak már itt, pár éve mint színisek mutatkoztak meg a SPOT keretében. Azóta az egész évfolyamukat, mind a kilenc főt felvették a zentai színházba. A kisvárosnak eladdig is volt teátruma, azonban nem volt állandó társulata. Pár éve az egész újvidéki magyar közösség, illetőleg a település helyhatósága összefogott, hogy változtassanak ezen, és így lettek hivatásos színésszé az éppen végzős színisek. Egyébként hivatalosan nemrégiben, egész pontosan október 1-jén történt meg a társulat létrehozása. Jó két évvel ezelőtt a közösség zenélni némileg jobban tudó fele - egész pontosan öt fő - létrehozta a zenekart, mely kortárs és nem kortárs, igen közismert rock és pop számokat ad elő kicsit újrahangszerelve, amolyan „csigásan".

Csigamuzsikával nyitott a SPOT

Csigamuzsikával nyitott a SPOT

Csigamuzsikával nyitott a SPOT

A SPOT további menetrendje:

Kedd, november 19.:
19 óra: Tomasz Man: 111 (Kaposvári Csíky Gergely Színház, magyar nyelvű előadás)
20.30 óra: Simon Roffler & Gerrit Bernstein: Lustig oder? (Hochschule der Künste Bern, Svájc, német nyelvű előadás)
21.30 óra: Neil LaBute: Autobahn (Kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem, román nyelvű előadás), Mihai Ignat: Oldalsó Ödipusz (Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, román nyelvű előadás)

Szerda, november 20.:
18 óra: Jessy Schultheis: November 20. (Hochschule der Künste Bern, Svájc, német nyelvű előadás, helyszín a Károlyi-kastély pincéje)
19.30 óra: 1642 - Commedia Dell'Arte (Kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem, román nyelvű előadás)
21.30 óra: Alina Nelega: Decalogul după Hess (Kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem, román nyelvű előadás)

Csütörtök, november 21.:
18 óra: Niklas Leifert: Das Letzte Testament (Hochschule der Künste Bern, Svájc, német nyelvű előadás, helyszín a Károlyi-kastély pincéje)
20 óra: Johann Wolfgang Goethe: BDSM Faust (Theatre of Posteroticism London, Anglia, angol nyelvű előadás - kiskorúaknak nem ajánlott!)
22.30 óra: A budapesti Eugenia zenekar koncertje (belépőjegy: 15 lej)

Péntek, november 22.:
17.30 óra: Improvizációs színház (A bukaresti Obligó csoport román nyelvű előadása)
19 óra: Urbán Gyula: Minden egér szereti a sajtot (Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, magyar nyelvű előadás gyerekeknek)
20.30 óra: Karina Reitsch-Căpraru: Téba - Kollázs az Eschil című műből (Temesvári Zeneegyetem, kétnyelvű - román, német - előadás)21.30 óra: Cornelius Dannenberg: Alles (Hochschule der Künste Bern, Svájc, német nyelvű előadás)

Szombat, november 23.:
12 óra: Piroska (Kolozsvári AnimaArt Egyesület, román nyelvű előadás gyerekeknek)
14 óra: Laura Seucan: Egy (rang)létra változatai (fotókiállítás-megnyitó, a Károlyi-kastély kiállítóterme)
17 óra: Ion Luca Caragiale: O scrisoare pierdută (Craiovai Egyetem, román nyelvű előadás)
19 óra: A hatodik hét (Kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem, magyar nyelvű előadás, 16 éven aluliaknak nem ajánlott)
21 óra: Shakespeare in love, or love in Shakespeare, vagy ahogy tetszik (Kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem, magyar nyelvű előadás)
22.30 óra: A sepsiszentgyörgyi sZempöl zenekar koncertje (belépőjegy 10 lej)

Vasárnap, november 24.:
15 óra: A nagykárolyi amatőr színjátszás a rendszerváltás küszöbén (dokumentum, plakát- és fotókiállítás, helyszín a Károlyi-kastély kiállítóterme)
17 óra: Samuel Beckett: Godot-ra várva (műhelygyakorlat, k2 Színház, Budapest, magyar nyelvű előadás)
18 óra: Roland Schimmelpfennig: A repülő gyermek (Kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem, magyar nyelvű előadás)
19 óra: Útközben - Szabó Tibor színművész zenei estje (helyszín a Szent László Közösségi Ház)
21 óra: Lucia Mărneanu: 10 studii de iubire cu „i" mic (Kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem, román nyelvű előadás)
22 óra: Cornelius Dannenberg: Me(at) (Hochschule der Künste Bern, Svájc, német nyelvű előadás

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: