2010-11-18 22:20:37• hírek • Szatmár.ro

Csicseriborsó leves és penne tengergyümölcsével

A Szatmár.ro olvasói megszokhatták, hogy a „Mit főzzünk ma?" rovatban ezidáig rendszeresen változatos ételféleségek receptjeivel rukkoltunk elő, annak érdekében, hogy a háziasszonyoknak segítséget nyújtsunk a napi menü összeállításában.

A november elsejétől elindult „Főzzünk ma egészségesen!" rovatunk célja, hogy egy hónapon keresztül az egészséges táplálkozás és étrend fortélyait is megismertessük olvasóinkkal. A PrimaGym aerobic, cycling & fitness center FIT-NO FAT csapatának közreműködésével olyan recepteket közlünk, melyek az egészséges étkezéshez szükséges menüt tartalmaznak. Ezáltal kiegyensúlyozottabbá és egészségesebbé tehetjük mindennapi táplálkozásunkat.

A receptek által gyakorlatba ültethetjük, hogyan lehet például tejföl helyett tejszínt-, zsír helyett pedig olajat használni. A receptek tehát nem fogyókúrás étrendet tartalmaznak, hanem arra próbálnak ösztönözni, hogy minél egészség-centrikusabban főzzünk és étkezzünk.

Csicseriborsó leves

Hozzávalók:

12 dkg csicseriborsó (egy éjszakát áztatva), 1 kis krumpli, 1 szép szál póréhagyma, 1 gerezd fokhagyma, fél fej fehér hagyma, 3 dl húsleves, olívaolaj és vaj

Elkészítés:

A csicseriborsót és a megtisztított, felkockázott krumplit feltesszük főni, annyi vízben ami bőven ellepi. A póréhagymát bevagdossuk és kiöblítjük belőle a homokot, majd mindegyiket apróra vágjuk. Olívaolaj és vaj keverékében puhára pároljuk, pici sóval.  Az időközben megfőtt csicseriborsó és krumpli darabokat hozzáadjuk a hagymaalaphoz, majd pár perc múlva felöntjük a 3 dl húslevessel. Újabb néhány perc alatt összeforraljuk, megborsozzuk és ha kell, sózzuk.  A leves felét merülőmixerrel pürésítjük, majd belekeverjük a levesbe, egy utolsót forralunk rajta és tálaljuk. Érett Cheddar sajtot reszelünk bele, pár tejfölpamaccsal megdíszítjük, ettől finoman krémes és savanykás lesz, friss péksüteménnyel tálaljuk.

Penne tészta tenger gyümölcseivel

Hozzávalók (4 személyre):

500 g penne (tollhegy) tészta, 250 g vegyes tenger gyümölcsei (kagyló, rákhús, polip) mély-hűtve, olaj, tejszín, parmezán sajt, fűszerek, étkezési keményítő,citromlé

Elkészítés:

A tésztát bő (3-4 liter) sós és kevés olajat tartalmazó vízben a csomagon levő utasítások szerint roppanósra (al dente) megfőzzük, majd leszűrjük és melegen tartjuk (jó minőségű tésztát nem fontos leöblíteni). A mélyhűtött tenger gyümölcseit kevés olajon nagy lángon pirítani kezdjük, kb. két evőkanál citromlevet kevés oreganot (szurokfű) és bazsalikomot szórunk hozzá. Közben kb 2 deciliter tejszínt egy csapott kiskanál étkezési keményítővel csomómentesre keverünk, hozzáadjuk a tenger gyümölcseihez és rövid ideig tovább forraljuk. Amennyiben a mártás túl sűrű lenne, a tészta főzőlevével hígítjuk. A kész mártásba beleforgatjuk a leszűrt tésztát s tálaláskor a tetejét bőven megszórjuk reszelt parmezán sajttal.

Jó étvágyat kívánunk!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: