2008-03-27 22:00:57• hírek • Anna Szelényi

Csernobil a fantomváros

cernobilA csernobili robbanás a történelem legnagyobb nukleáris katasztrófájaként van jelen.
Képzeljék el, hogy egy virágzó városban élnek, amely napról napra egyre inkább fejlődik, és az ipar teljességében a nukleáris energián alapul.
 
Minden nagyon szép és jó, egészen egy bizonyos napig, amikor megszólal a riasztó, a hadsereg ellepi a várost és megkezdődik a kilakoltatás.

Ez nem egy film forgatókönyve… hanem a valóság, amely több mint 20 évvel ezelőtt megborzongatta a világot.

cernobil31986. április 26-án 1 óra 23 perckor egy végzetes hiba keletkezett a nukleáris központ 4.-es reaktoránál. A reaktort egy napja leállították, hogy elvégezzék a szokásos biztonsági rutinvizsgálatokat, ám aznap valami nem ment jól. A tesztek végrehajtása során egy robbanásra került sor, amelynek során az ellenőrzés kicsúszott a szakemberek kezéből. Ezt követte egy robbanássorozat melynek folytán a felmelegedett reaktor a talajba süllyedt.

A csernobili robbanás a történelem legnagyobb nukleáris katasztrófájaként van jelen, a sugárzások ereje 400x meghaladván a Hiroshima-i bomba negatív következményeit, és az eredmény mai napig érezteti hatását.

A csernobili katasztrófa következményei pillanatnyilag nem voltak érezhetőek, ám létezésüket mi sem támasztotta alá jobban, mint az azt követő genetikai mutációk és betegségek.

A történet amennyire lehetett feledésbe merült, ennek ellenére a csernobili robbanás fekete foltként dereng az emberiség történelmében.

Ami változatlan maradt, az a város… ugyanolyan szürke, mint 20 évvel ezelőtt. Senki sem mer elidőzni, avagy lakni ezen a helyen, még az állatok sem.

A korházak, a tömbházak, az iskolák és az óvodák érintetlenek… ugyanolyanok, ahogyan 20 évvel ezelőtt a kilakoltatottak hagyták.

Csernobil olyan, mint egy fantomváros, amely a rémület idejére emlékeztet, de amelyet ugyanakkor feledésre ítéltettek. Csernobil az a hely, ahol az 1986-os év sohasem ér véget.

Sz. A.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: