2017-12-18 09:19:39• hírek • Szatmár.ro

Cserkészek hozták el Szatmárnémetibe a betlehemi békelángot

A szatmári cserkészek
A szatmári cserkészek

Huszonkilenc éve hagyomány a cserkészek körében az adventi várakozás időszakában a betlehemi békeláng átadása. Az idei eseményről Nagy Eszter beszámolóját olvashatják.

"Osztrák cserkészek elutaznak Betlehembe és  meggyújtanak egy gyertyát a Születés Templomának örökmécseséről, így hozzák el a szent lángot, amelyet speciális engedélyek beszerzése után repülőgépen szállítanak Bécsbe. 


Ide zarándokol minden évben, nemcsak Európa legtöbb országából, hanem a világ minden tájáról több száz cserkész, akik meggyújtva saját mécsesüket, hazaviszik saját országukba a béke üzenetét. 


A Romániai Magyar Cserkészszövetség is minden évben kiveszi a részét a zarándoklatból. 2017-ben december 13.-án indult el két autóbusz Csíkszeredából, és Erdély nagyvárosait útba ejtve összesen 75 cserkész csatlakozott az eseményhez. 


Idén először a Szatmárnémeti 44.-es számú Dsida Jenő cserkészcsapatból hat cserkész is velük tartottl: két felfedező korosztályos cserkész, Asztalos Anita csíkszeredai egyetemista és Szénás Zalán kolozsvári egyetemista; Kocsis Barbara, Szolga Vivien és Szilágyi Csongor a cserkész korosztályból, valamint Nagy Eszter felnőttcserkész. Nagykárolyban csatlakozott a küldöttséghez a Gróf Károlyi Gyula cserkészcsapat tagja Kocsis Anett, aki őrsvezetőnek készül. 


Csütörtök este érkeztünk Bécsbe, ahol péntek délelőtt a Schönbrunn kastélyt látogattuk meg, majd délutánl városnézésen vettünk részt. Szombaton került sor az ünnepélyes lángátadásra, ahol 20 ország cserkészeinek képviselői köszönték meg a Mexikoplatzon található Assisi Szent Ferenc templomban tartott szertartás során a megtiszteltetést, hogy ők vihetik el a saját országukba a béke üzenetét: "Őrizd a lángot!". 


Mi, romániai magyar cserkészek, a Magyar Cserkészszövetség színeiben vettünk részt a rendezvényen. Élmény és megtiszteltetés volt számunkra látni a sok nemzet kavalkádját, hallgatni a sok különböző nyelvet, átvenni a lángot, és hazahozni a csapatnak. A következő országok képviselői voltak jelen a négy felekezet papjai által tartott istentiszteleten: Belgium, Bosznia és Hercegovina, Bolívia, Németország, Franciaország, Olaszország, Horvátország, Luxemburg, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Románia, Svájc, Szlovénia, Szlovákia, Spanyolország, Cseh Köztársaság, Ukrajna, Magyarország, Amerikai Egyesült Államok és Ausztria. 


A rendezvény után azonnal hazaindultunk, és vasárnap hajnali 3 körül érkeztünk vissza Szatmárnémetibe. A többiekre még várt egy nap utazás, amikor mindenki visszaérkezett a saját városába, átadva a lángot az útba eső csapatoknak. A romániai magyar kontingens tagjait menet és jövet is Szatmárnémeti látta vendégül, itt pihentek meg a Szejke-tanyán.


Az itthon maradt cserkészeknek is kijut a megtisztelő feladatból, hiszen karácsonyig őrzik a lángot. A Szentestén a lelkes önkéntes cserkészek a város templomaiba viszik el a lángot, ahonnan bárki hazaviheti, aki szeretné meggyújthatja róla a saját mécsesét, hogy ezt hazavigye, és ezáltal meghittebbé tegye az ünnep hangulatát, és az otthonában őrizze tovább a béke üzenetét. Azokba a templomokba viszik ek, ahol kérték ezt. Idén néhány vidéki gyülekezethez is eljut a láng, így Sárközre, Mikolába és Krassóra is.


2018-ban is folytatódik a hagyomány, de ezúttal más helyszínen, Linz városában lesz megszervezve az ünnepség, 2018 december 15-én. Reméljük, hogy jövőre még több szatmári cserkész lehet részese ennek a nemes szolgálatnak.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: