2010-11-05 00:30:12• hírek • Kocsis Zoltán

Négy év után nyert ismét a Steaua

A negyedik fordulóig kellett várni a Steaua szurkolóinak a labdarúgó Európa-ligában, hogy csapatuk megszerezze első győzelmét. A román szurkolók azonban ennél jóval többet vártak, hisz kedvenceik legutóbb 2006-ban tudtak nyerni valamely európai kupa csoportkörében. A Debrecen szurkolói erről még csak álmodni tudnak, hisz csapatuk még pontot sem tudott szerezni.

A magyar bajnoknak erre a „bravúrra" eddig kilenc meccs állt a rendelkezésére, Eindhovenben pedig a tizediket is elbukta. A PSV, szokás szerint Dzsudzsák Balázzsal a kezdő tizenegyben, rendesen megnyomta a meccs elejét, Toivonen és Dzsudzsák helyzetei után a 22. percben utóbbi passzolt Afellay elé, aki még tolt egyet a labdán, majd 18 méterről kilőtte a kapu jobb alsó sarkát. A gól után kissé visszavettek a hollandok, ami lehetőséget adott Czvitkovicsnak, hogy előbb távolról, majd közelről hozza rá a frászt a hazaiakra. Akik, ezt látván, ismét felpörgették a ritmust, aminek következtében Toivonen a 40. percben a kapufát találta el, négy perccel később viszont gólpasszt adott Reisnak, aki nem is vétette el a lehetőséget.

Két gólos előnye tudatában a PSV nem erőltette a dolgot a szünet után. Nem úgy a Debrecen, amelynek már nem volt veszíteni valója. Ekkor több alkalommal is Isaksson kapus bravúrjain múlott, hogy a Loki nem tudott szépíteni: a svéd még az első félidőben Coulibaly, majd a pihenő után Czvitkovics és Bódi helyzeteinél védett nagyot. Ahogy az már ilyenkor lenni szokott, a kis lazsálás után a hollandok ismét rákapcsoltak, előbb Dzsudzsák, majd Toivonen találta el a kapufát, mígnem a 88. percben Wuytens egy egyéni akció után be nem állította a 3-0-ás végeredményt.


Engelaar és Szakály harcát a magyar fiú nyeri, a meccst viszont a PSV fotó: psv.n
Engelaar és Szakály ezen harcát a magyar fiú nyeri, a meccst viszont a PSV fotó: psv.nl


Az I csoport másik meccsén hiába támadott jóval többet a Sampdoria, a szinte csak a védekezéssel foglalkozó Metaliszt Harkiv megúszta kapott gól nélkül, így Koman Vladimirék, aki a 72. percben állt be, igen nehéz helyzetbe kerültek: két fordulóval a vége előtt két pont a hátrányuk az ukránok mögött. Ha tovább akarnak jutni, le kell győzniük a PSV-ét és a Debrecent is.

 

A Steaua is azzal a tudattal fogadta az Utrechtet, hogy mindenképpen győznie kell, ha továbbjutási esélyekkel akar nekivágni az utolsó két fordulónak. Mivel a hollandok is hasonló véleménnyel léptek pályára, egy pazar kezdéssel ajándékozta meg a két csapat a szurkolóit: hol egyik, hol másik kapu forgott veszélyben. Surdu távoli bombájára Mertens válaszolt, Vorm és Tatarusanu mindkét esetben szépen védett. Az iram nem csitult, szűk fél óra után akár kettő-kettő vagy három-három is lehetett volna az eredmény. De nem volt csak 1-0, mivel a 28. percben a vendégek védői nem tudtak felszabadítani egy szöglet után, Gardos pedig szinte átpréselte a labdát a gólvonalon. A hazaiak azonban csak négy percig örülhettek, hisz Mertens egy remek szabadrúgással gyorsan kiegyenlített.

A gyors gólváltás után aztán visszavettek a csapatok, mintha megijedtek volna attól, hogy gólt kaptak. Az iram a szünet előtti percekben élénkült meg ismét, amikor az egyik kapu előtt Demouge fejese, a másiknál Stancu lövése okozott izgalmat. A második félidő hasonló iramban kezdődött, mint az első, azzal a különbséggel, hogy kétszer is megzördült a kapuháló. Méghozzá a vendégeké, hisz egy veszélyes holland bomba után az 52. percben az utrechti védők addig szerencsétlenkedtek, amíg Stancut kihagyhatatlan helyzetbe nem hozták. Alig egy perccel később pedig Surdu, Martinovics, Nicolita, Stancu volt a labda útja, a csatár pedig bevetődve eldöntötte a három pont sorsát.


Stancu szabadrúgásból nem, de akcióból kétszer is betalált fotó: fcutrecht.nl
Stancu szabadrúgásból nem, de akcióból kétszer is betalált fotó: fcutrecht.nl


Mert bár ezt követően több, mint fél óra állt a vendégek rendelkezésére, az Utrecht nem tudott mit kezdeni a jól védekező román csapattal illetve az ihletett formában védő Tatarusanuval. A hazaiaknál a kapuson kívül Gardos, Geraldo, Ricardo és Nicolita is remekelt, ezt pedig a rendkívül agilis és technikás Mertens egyedül nem tudta kiegyensúlyozni, így a Steaua, még ha némileg szerencsésen, de megérdemelten nyerte meg a találkozót. Tette ezt 26 nyeretlen csoportmeccs után.

Remek meccset vívott egymással a K csoport másik két együttese is: a Napoli Lavezzi 28. percében szerzett góljával sokáig vezetett az Anfield Roadon, ám a hajrában Gerrard háromszor is eredményes tudott lenni és (ki tudja már hanyadszor) ismét kihúzta a gödörből szeretett Liverpoolját. Ez pedig azt jelenti, hogy a Steaua feljött a második helyre, ám a neheze ezután következik: a következő fordulóban a Liverpool fogadják, majd Nápolyban zárják a szezont a vélhetően mindent eldöntő meccsen.

I csoport:
PSV Eindhoven - Debrecen 3-0
gólok: Afellay (22.), Reis (44.), Wuytens (88.)
Sampdoria - Metaliszt Harkiv 0-0
A csoport állása: 1. PSV 10 pont, 2. Metaliszt 7p., 3. Sampdoria 5p., 4. Debrecen 0p

K csoport:
Steaua - Utrecht 3-1
gólok: Gardos (28.), Stancu (52., 53.), illetve Mertens (33.)
FC Liverpool - Napoli 3-1
gólok: Gerrard (76., 88, 11-es, 89.), illetve Lavezzi (28.)
A csoport állása: 1. Liverpool 9p., 2. Steaua 5p., 3. Napoli 3p., 4. Utrecht 3p.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: