2009-08-24 13:42:39• hírek • MTI

Cserbenhagyták Basescut

"Cserbenhagyta" a román védelmi minisztérium titkosszolgálata Traian Basescu román államfőt, akit nem tájékoztatott arról, hogy testvére egy fegyverkereskedelemben tevékenykedő tanácsadói cég részvényese - írta hétfőn több román napilap.

A múlt hét végén kirobbant magas szintű összeférhetetlenségi botrány következtében menesztették Aurel Cazacut, a román gazdasági minisztérium fegyverbeszerzési kérdésekkel foglalkozó igazgatóját, akinek 22 éves lánya szintén a tanácsadó cég részvényesi körébe tartozott. A Bursa című gazdasági lap szerint ráadásul Cazacut a titkosszolgálatok már egy éve figyelték kémkedés gyanújával.

A gazdasági lap múlt héten fedte fel, hogy a tanácsadói cég a román hadsereg fegyverbeszerzésére kiírt közbeszerzési pályázatokon is részt vehet, ami összeférhetetlenségi problémát vetett fel a román államfő és a volt minisztériumi igazgató esetében egyaránt.

Az államfő testvére esetében azért súlyos az összeférhetetlenség kérdése, mert Basescu az elnöke a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó Legfelső Védelmi Tanácsnak, amelynek döntő szava van a román hadsereg fegyverbeszerzési kérdéseiben.

Basescu az újságcikk megjelenése után azonnal felszólította testvérét, hogy adja el részvényeit. Bukaresti megfigyelők szerint Cazacu lemondatásában az összeférhetetlenség mellett sokkal többet nyomott a latban az a nyilatkozata, amelyben leplezetlenül elismerte: azért vonták be a tulajdonosi körbe az államfő testvérét, hogy "bejárást" biztosítsanak az elnöki hivatalba.

A Romania Libera című napilap két volt román védelmi minisztert idézett, akik szerint a szaktárca titkosszolgálatának tudnia kellett arról, hogy az államfő testvére is érintett az ügyben, hiszen olyan érzékeny területről van szó, mint a fegyverkereskedelem.

A Ziua című napilap szerint Basescut azért hagyta cserben a védelmi minisztérium titkosszolgálata, mert az annak élén Basescu parancsára történt korábbi vezetőváltás nyomán megosztottá vált a hírszerzési szerv, az elégedetlenek pedig így akartak bosszút állni az államfőn.

Az Evenimentul Zilei című napilap felidézi 2005 óta azokat a vitatott üzleti ügyeket, amelyekben az államfő testvére érintett volt. A lap szerint ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy a 2005-ben csaknem 60 százalékos támogatottságnak örvendő Basescura felmérések szerint most csak a megkérdezetteknek a 35 százaléka szavazna. Romániában az év végén rendeznek államelnök-választást.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: