2020-03-04 14:07:05• hírek • Bede Emőke

Csendőrök fogják vigyázni a rendet a határ menti területeken

Szerdán délelőtt hivatalosan is elrajtolt az az uniós támogatással megvalósuló projekt, melynek keretében a Szatmár Megyei Csendőr-felügyelőség és az Ukrán Nemzeti Gárda közös fejlesztések révén igyekszik gátat szabni a szervezett bűnözésnek, ez által növelve a Szatmár megyei és a kárpátaljai közbiztonságot, különös tekintettel a határ menti területekre.

A Select étterem konferenciatermében megszervezésre kerülő projektindító sajtótájékoztatón elsőként Ovidiu Popa csendőrparancsnok köszöntötte a résztvevőket. Popa beszédében kifejtette, a 18 hónapnyi futamidejű projekt legfőbb célkitűzése, hogy visszaszorítsa a határ menti területeken tapasztalható szervezett bűnözést, és javítsa a közbiztonságért felelős szervek közötti együttműködést. E célok elérése érdekében a következő másfél évben nem csak két, tapasztalatcsere céljából szervezett találkozóra és egy közös gyakorlatra fog sor kerülni, hanem olyan védelmi és kommunikációs felszereléseket is beszereznek majd az egységek számára, melyek által hatékonyabbá válhat a határ menti területek védelme. Annál is inkább, mivel Európában erősödik a migrációs nyomás, mely közös kihívásként van jelent Romániában és Ukrajnában is – fejtette ki a csendőrparancsnok.


Ovidiu Popa után Andrii Kalinovsky, a Nemzeti Gárda képviseletében érkező projektmenedzser szólt az egybegyűltekhez. Elmondta, a Román Csendőrség és a Nemzeti Gárda közötti kollaboráció nem most kezdődött, mi több, már négy sikeres projektet is tudhatnak a hátuk mögött, melyeknek köszönhetően 100-nál is több munkatárs vehetett részt a továbbképzéseken. Kalinovsky kifejtette, a román partnerek mindig példás professzionalizmussal álltak e feladatokhoz, így biztosra veszi, hogy az „Improved cross-border security” nevet viselő projekt során is lesz mit tanulni egymástól.


Zárásként Gheorghe Vlonga, a projekt romániai menedzsere további részleteket árult el a kezdeményezésről. Mint kiderült, Vlonga két évvel ezelőtt értesült azokról a finanszírozási lehetőségekről, melyek által a szervezett bűnözés elleni harcot támogatja az Európai Unió. Megfogant benne az ötlet, hogy élni kellene ezzel a lehetőséggel, melyhez nagyszerű partner lenne az Ukrán Nemzeti Gárda, hiszen a két szervnek az utóbbi években közös kihívásokkal kell szembe néznie. A projektvezető szerint a következő 18 hónapban két tapasztalatcserére kerül sor, melyeken 100 csendőr és 110 nemzeti gárdás fog részt venni, de emellett lesz egy közös gyakorlat is, melyet Ukrajna területén szerveznek majd meg. Emellett fejlesztik felszereléseiket is: az uniós támogatásnak köszönhetően védelmi és navigációs eszközöket, kamerarendszereket és speciális járműveket is vásárolni fognak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: