2017-04-07 09:52:14• hírek • refszatmar.eu

Csendes nap az apai református gyülekezetben

Csendes napot tartottak az apai református gyülekezetben, az alábbiakban Nógrádi Aranka az eseményről írt beszámolóját olvashatjuk.

"Sokan összegyűltünk drága templomunkban. Vendégek érkeztek hozzánk, hogy világosabbá tegyék a böjt lényegét és örömös megélését.

Igét hirdetett Balvinszky Sándor kórházlelkész az Efézusi levél 5. fejezetének 8-20 versei alapján.

“Mert egykor a sötétség voltatok, most azonban  világosság vagytok az Úrban: éljetek úgy, mint a világosság gyermekei. A világosság gyümölcse ugyanis csupa jóság, igazság és egyenesség. Ítéljétek meg tehát, mi az, ami kedves az Úrnak, és ne vegyetek részt a sötétség haszontalan cselekedeteiben, hanem inkább leplezzétek le ezeket……mindaz, amit a világosság leleplez, nyilvánvalóvá lesz. Mert minden, ami nyilvánvalóvá lett, az világosság.”

A böjt csodálatos cselekménysorozat, amely Istentől indul a mi jobbá tételünk miatt. Isten az, Aki bennünket megfed, kipótol, kikalapál, tesz cselekedeteinkhez valami jót. Vigyázz arra, hogy ki tudjon egészíteni. Böjtben szorosabb a kapcsolatunk Istennel, s többször tesszük fel a kérdést:

“Jó gyermekei vagyunk-e?”

Nagy ajándék, hogy Isten fed meg. Tudjuk ezt elfogadni Tőle és másokat is erősíteni. Sok hasznos tanácsot helyezett szívünkre az Ige:
        – vigyázzunk, hogyan élünk
        – ne legyünk meggondolatlanok
        – értsük meg, mi az ÚR akarata
        – teljünk meg Lélekkel
        – egymásnak mondjunk dicséreteket, zsoltárokat, lelki énekeket
        – adjunk hálát Istennek, az Atyának, mindenkor, mindenért, a mi Urunk, Jézus Krisztus nevében.

Nagy Erika lelkipásztornő, missziói előadó, A böjt című előadásában a következő gondolatokra irányította a figyelmünket:

  • helyesen böjtöljünk, sőt egész életünk legyen böjt, hogy kedvesek legyünk Isten előtt
                – figyeljünk Istenre, üresítsük meg magunkat, alázkodjunk meg lélekben
                – böjtünk legyen önként vállalt, nem erőltetett, nem farizeusi
                – keressük Istent imában, böjtölésben, megalázkodva, hogy helyreálljon az eredeti rend test és lélek között.

Régen Isten törvényei tartották kordában a választott népet. Ezeket Mózes 3000 évvel ezelőtt elmondta az ő népének, hogy egészségesen élhessenek. Nem kellett magyarázni, elfogadták Isten tiltásait a különböző élelmiszerek fogyasztásával kapcsolatban. Ezek az előírások nem böjtöt jelentettek, ezek mellett kellett a lemondás, megvonni azt, amiben a test gyönyörködik.

Jézus az életéről is le tudott mondani, hogy mi élhessünk. Vannak idők, amelyeket oda kell szentelni, hogy életet nyerhessünk. Ilyen áldott idő e böjti időszak.

Gyülekezeti házunkban került sor a kiscsoportos beszélgetésekre. Négy csoportba oszolva a következő témákról beszélgettünk:
            1. Gyermekkori helyes táplálkozás
            2. Egészséges táplálkozás - vitaminegyensúly
            3. Méregtelenítés
            4. Gyógynövények

Majd minden csoport felelőse röviden összefoglalva, hangosan elmondta a megbeszéltek lényegét. Így mindenki gazdagodott fontos tudnivalókkal. Közben Kiss Szabolcs tiszteletes urunk feljegyezte egy központi táblára, vázlatosan, a négy csoport megállapításait. Balvinszky Sándor lelkipásztor levonta a következtetéseket a csoportok munkájával kapcsolatban, és kellemes megelégedéssel köszönte meg a jelenlevők figyelmét, aktív részvételét.

        Szeretetvendégség zárta a csendes napot, majd könyveket lehetett vásárolni testi-lelki épülésre. Jó lehetőség volt adományokat felajánlani a kórház-misszióra is. Senki nem sietett haza, nem érzékelte az idő múlását. Még sokáig maradtak a hívek kisebb-nagyobb csoportokban jóízűen elbeszélgetve. Mindenkiben megérlelődött a vágy egy újabb csendes nap után.

        Áldja meg az Úr mindazok életét, akik idejüket, erejüket, tehetségüket, szervezőkészségüket ide szánták!

 Hódolat, imádat, dicséret illesse mennyei, édes Atyánk szent nevét most és örökkön-örökké!"

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: