2013-07-17 18:00:17• hírek • Kocsis Zoltán

Csendben megnyerte a filharmóniát a város, mégis továbbadná

Elmaradt a csinnadratta, a dörgedelmes bejelentés. Pedig a Nagyváradi Járásbíróság a polgármesteri hivatal javára döntött a filharmónia ügyében. Ez azt jelenti, hogy másfél éves jogi vita után Szatmárnémeti végre telekkönyvezheti az épületet. Ám inkább átadná a Megyei Tanácsnak.

„Örömmel tölt el, hogy a Nagyváradi Járásbíróság 2013. július 10-én meghozott jogerős és végleges döntésével igazat adott Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalának és a Városi Tanácsnak. A Filharmónia épületét visszakapta a város, kezdődhet a telekkönyvezés". A fenti szöveg Ilyés Gyula korábbi polgármester Facebook profilján jelent meg július 16-án, kedd kora este. Egy héttel tehát az ítélet meghozatalát követően. Mindezen idő alatt azonban a városvezetés nem gondolta úgy, hogy e kétségtelenül örömhírt megossza a sajtóval.

„Arra várunk, hogy a Szatmár Megyei Törvényszék is kihirdesse az ítéletet", válaszolta a Szatmár.ro megkeresésére Marcela Papici alpolgármester. Ugyanakkor hozzátette, hogy ez a bejelentés semmilyen meglepetést sem okozhat - azaz csak formalitás. Az igazságszolgáltatási rendszerben dolgozók nyári szabadsága miatt azonban erre a bejelentésre legkorábban szeptemberben kerülhet sor.

Alighogy visszaszerezte, a polgármesteri hivatal máris továbbadná az épületrész tulajdonjogát. A Szatmár Megyei Tanács legutóbbi, június 26-i ülésén döntés született arról, hogy az intézmény átveszi a filharmónia épületét. Mindezt meg kell szavaznia azonban a városi tanácsnak is, amely ugye a megyei tanácsi döntés pillanatában még nem lehetett biztos benne, hogy egyáltalán rendelkezhet a tulajdoni jog fölött.

Érdekes az üggyel kapcsolatosan a polgármesteri hivatal kommunikációja - vagy annak hiánya. Mert egy komoly jogi győzelem méltó bejelentést érdemelne. Mindez azt sejteti, hogy a győzelem nem is volt annyira nagy, vagy a csata sem állt soha annyira vesztésre, mint ahogy azt az év elején vázolták.

Január 21-én Dorel Coica polgármester egy sajtótájékoztatón bejelentette, Szatmárnémeti közel áll ahhoz, hogy elveszítse a filharmónia épületét. „Az embereknek tudniuk kell, hogy a Pannónia és a Filharmónia elveszítése kizárólag Szabó István és Ilyés Gyula rovására írható", mondta akkor.

A válaszadás jogán Ilyés Gyula elmondta, a városi tanács 2011. november 29-én elfogadta az általa kezdeményezett határozati pontot, amely a filharmónia telekkönyvezéséről szólt. Ezt azonban a Radu Giurca vezette prefektúra megtámadta. „Miután kinevezték, személyesen kértem akkor Eugeniu Avram prefektust, álljon el a pertől", mondta Ilyés a Szatmar.ro-nak.

Január 30-án Radu Roca alpolgármester egy nyilvános ülésen azt mondta, „hogy a polgármesteri hivatal a prefektúrával pereskedik a filharmóniáért". Ugyan ezt Avram néhány órával később félreértésnek nevezte, két nappal később a Szatmar.ro-nak elismerte: „Elődömnek (Radu Giuca) csak formai kifogása volt a határozattal kapcsolatban. A polgármesteri hivatalnak csak néhány kifejezést kell átformálnia", jelentette ki a kormánybiztos február 2-án.

A jelek szerint a polgármesteri hivatal jogászainak sikerült megtalálniuk a megfelelő „kifejezéseket", a másfél éves per után pedig Szatmárnémeti önként adhatja át a filharmónia épületének tulajdonjogát a Szatmár Megyei Tanácsnak. Ehhez a politikai akarat megvan, már csak a városi tanács döntése hiányzik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: