2013-07-17 13:34:41• hírek • Gazda Árpád/MTI

Cselekvésre sarkallná az uniót az RMDSZ a kisebbségvédelemben

Ajánlások és határozatok elfogadására, illetve már meglévő direktívák módosítására sarkallná az Európai Uniót hétfőn iktatott kisebbségvédelmi polgári kezdeményezésével a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) partnereivel együtt.

A Minority Safepack Initiative elnevezést viselő javaslatcsomag szövegét az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) honlapján hozták nyilvánosságra a kezdeményezők. Vincze Loránt, az RMDSZ külügyi titkára, a FUEN alelnöke az MTI-nek elmondta: a 15 oldalas szöveg a csatolmánya az Európai Bizottságnál iktatott polgári kezdeményezésnek.

A javaslatcsomag nyelvi, oktatási, kulturális kérdésekben, a regionális politikában, a kisebbségek európai parlamenti jelenlétének kérdésében, a diszkriminációellenesség, a médiaszabályozás és a támogatáspolitika területén javasol intézkedéseket az EU-nak.

A kezdeményezés egyik fejezete olyan ajánlás kidolgozását javasolja, amely a nyelvi kulturális sokszínűséget védi és segíti elő az európai unióban. "Ennek az ajánlásnak ki kellene térnie az anyanyelvhasználat kérdésére a közigazgatásban, az oktatásban, a kultúrában, az igazságszolgáltatásban, a médiában, az egészségügyben, a kereskedelemben" - magyarázta Vincze Loránt. A kezdeményezők határozattal vagy szabályozással hoznák létre a nyelvi sokszínűség központját az EU-ban, amely folyamatosan felmérné a kisebbségi nyelvek helyzetét, és intézkedéseket javasolna.

A regionális politikában a meglévő szabályozás módosítását javasolják, úgy, hogy a regionális alapok létrehozásánál, a pályázati lehetőségek kidolgozásánál legyen szempont a régiók kisebbségi, kulturális sajátossága.

A kezdeményezők európai tanácsi direktívával, szabályozással vagy határozattal vinnék be az európai jogrendbe, hogy a kisebbségi szervezetek válhassanak az uniós intézmények partnerévé. "Az Európai Parlament mellett legyen egy konzultatív testület, amely a nemzeti kisebbségeket összesíti, legyen egy központ, amely az Európai Bizottsággal teszi meg ugyanezt partneri alapon" - magyarázta Vincze Loránt.

A kezdeményezés úgy módosítaná a diszkriminációellenes európai direktívát, hogy az az etnikai és vallási diszkriminációra is kiterjedjen.

Az audiovizuális média területén a kezdeményezők olyan szabályozás elfogadását javasolják, amely a szerzői jogokat nem korlátozza a tagállamok területére. "Egy labdarúgó mérkőzés magyar nyelvű közvetítését nem kellene beszorítani Magyarország határai közé, csak azért, mert a szerzői jogok egy másik országra már nem érvényesek" - példázta a szabályozás lényegét a FUEN-alelnök.

Vincze Loránt elmondta, az unió alapjában véve a tagállamok jogkörébe utalja a kisebbségvédelem kérdéseit, így a polgári kezdeményezésben csak azokat a területeket érinthették, amelyekhez megtalálták a kapcsolódási pontokat az unió alapokmányának számító lisszaboni szerződésben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: