2017-02-02 09:36:07• hírek • MTI

Csehországban újra bevezették a munkanélküliek közmunkáját

Csehországban újra bevezették a munkanélküliek közmunkáját február elsejével. Az a munkanélküli, aki elutasítja a közmunkát, alacsonyabb állami segélyt, támogatásokat kap - közölte Michaela Marksová, munkaügyi és népjóléti miniszter szerdán Prágában.

A most hatályba lépett törvényi szabályozás szerint annak kell közmunkára jelentkeznie, aki több mint hat hónapon át van munka nélkül. Amennyiben havonta ledolgozik legalább 30 órát, akkor az államtól a segélyek mellett további 605 koronát, azaz nagyjából 101 lejt kap. Ha nem végez, vagy kevesebb órában végez közmunkát, akkor az állam csökkenti a neki folyósított munkanélküli segély és egyéb támogatások összegét.

A gyakorlatban elsőként azokat fogja érinteni a jogszabály, akik február elsejével lettek munkanélküliek, és hat hónapig nem találnak munkát.

Michaela Marksová szerint a jogszabály célja, hogy munkára ösztönözze az embereket. "Európában Csehországban a legalacsonyabb a munkanélküliség. Ha valaki egészséges és akar dolgozni, biztosan talál munkát. Ha nem vállal közmunkát, csökkenni fog az állami segélyének összege" - szögezte le a miniszter.

Csehországban néhány éve már bevezették a kötelező közmunkáról szóló törvényt, de azt az alkotmánybíróság megsemmisítette, mert ellenkezett az alaptörvénnyel. A testület szerint senkit sem lehet törvény által munkára kötelezni. Az új szabályozás szerint ugyan nem kötelező közmunkát vállalni, de aki nem vállal, annak az állam csökkenti a munkanélküli és a további szociális segélyek összegét.

Marksová szerint a közmunka nem azt fogja jelenteni, hogy az érintettek csak utcát fognak seperni és más hasonló munkákat fognak végezni. "A közmunkákat a polgármesteri hivatalok, intézmények és a civil vagy karitatív szervezetek hirdethetik meg. A kiválasztottakkal a munkaügyi hivatal szerződést köt. A munka felvételekor az érintettek 1000 koronás (166 lej) egyszeri segélyt kaphatnak munkaeszközökre és ruházatra.

Katerina Sadílková, a cseh munkaügyi hivatal vezérigazgatója szerint a közmunka iránt már eddig is több tucatnyi polgármesteri hivatal és intézmény érdeklődött.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: