2012-03-31 13:26:36• hírek • Kokes János/MTI

Csehország nincs elszigetelve

Angela Merkel német kancellár szerint Csehország, azért mert Nagy-Britanniával együtt nem írta alá a nagyobb költségvetési fegyelmet rögzítő fiskális paktumot, nem került elszigetelt helyzetbe az Európai Unióban.

"A Cseh Köztársaság nincs elszigetelve" - jelentette ki Merkel abban az interjúban, amely a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap szombati számában jelent meg. A német kancellár abból az alkalomból adott interjút a lapnak, hogy kedden egynapos hivatalos látogatást tesz Prágában.

Merkel úgy véli, Csehország ellenére nem kíván távol maradni az európai uniós folyamatoktól.  "A Cseh Köztársaság a többi államhoz hasonlóan számos reformot valósít meg. Egyáltalán nincs az az érzésem, hogy az önök országa félre akarna állni.

Ugyanakkor a (Petr) Necas miniszterelnökkel való találkozóimból, amikor arról beszélgettünk, hogyan lehetne növelni Európa versenyképességét, azt a tapasztalatot szűrtem le, hogy nagyon konstruktív partner" - fejtette ki a német politikus.

A kancellár szerint a közös európai pénz, az euró bevezetése "történelmileg helyes és irányadó lépés" volt, de szükség van arra, hogy az Európai Unió a politikai unió irányába fejlődjön.

"A politikai unió hosszú távú projekt, de a hosszú távú projekt megvalósítását is konkrét lépésekkel kell megtenni. Feladatunk, hogy ezek számát az euróövezetben növeljük, és hozzuk egy szintre a versenyképességet. Ebben azonban nem az Európai Unió átlagához, hanem a legjobbakhoz kell igazodnunk" - jelentette ki Merkel.

A kancellár nem tart attól, hogy a távoli jövőben esetleg létrejövő közös költségvetési és fiskális politika feszültséget keltene az európai országok között. "Ilyen veszélyt nem látok" - mondta Merkel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: