2013-09-26 18:10:10• hírek • MTI

Csehország legkorábban 2019-ben vezeti be az eurót egy szakértő szerint

Hozzátette: Csehország számára nagyon fontos lenne az euró bevezetése, elsősorban a cseh és a német gazdaság szoros összefonódása miatt, Prágának ezért érdeke, hogy az euró bevezetésének útjára lépjen.
"Országunk 1200 éve a német gazdasági térség része. A szovjet kommunizmus alatti 40 év kivételt jelent ez alól, de ez a helyzet megszűnt" - fejtette ki Mládek, aki a  szociáldemokrata párt várható választási sikere esetén a pénzügyi tárca legfőbb várományosa.

Szerinte szükség van arra, hogy a csehek megvitassák az euró bevezetését, mert a jó felkészülés csökkentheti az átállás költségeit. "Kétségtelen, hogy határozottabban el kell indulnunk a bankunió, esetleg a gazdasági unió felé" - vélekedett a megoldást illetően. Kifejezte meggyőződését, hogy az euróövezet problémái megoldódnak 2019-re, amikor Csehországnak esélye lenne bevezetni az eurót.

A cseh kormánynak nincs céldátuma az euró bevezetésére, s az euró bevezetésének feltételei közül sem teljesíti valamennyit. A közkiadások hiányát például csak a jövő évben tervezik a megadott GDP-viszonylatban három százalékos határ alá szorítani.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: