2009-01-23 17:44:42• hírek • Szatmár.ro

Csehi újabb települések vezetőivel találkozott

Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Valentin Macec, megyei tanácsi alelnök, Adrian Marc, a Gyermekvédelmi és Szociális Gondozói Igazgatóság vezetője, illetve a Szatmár Megyei Tanács szakaparátusához tartozó igazgatóságok vezetői január 23-án Tasnádon tárgyaltak a tasnád-környéki polgármesterekkel.

A Szatmár Megyei Tanács elnökének kezdeményezésére ez év elején minden megyei település vezetője meghívást kap egy hasonló gyűlésre, amelynek célja, a Szatmár megyei települések problémáinak alapos feltérképezése.

A.polgármesterekkel folytatott gyűléssorozat során a megyét négy zónába (Szatmárnémeti, Nagykároly, Tasnád és Avasfelsőfalu környéke) osztották, és az ezekbe a zónákba tartozó települések polgármesterei szűkebb körben vitathatják meg a Szatmár Megyei Tanács elnökével, alelnökeivel és a Szatmár Megyei Tanács saját apparátusába tartozó igazgatóságok vezetőivel az aktuális problémákat.

A tasnád-környéki települések vezetőivel folytatott tárgyalásnak a Tasnádi Polgármesteri Hivatal adott otthont. A Szatmárnémetiben megtartott, január 19-i konzultációhoz hasonlóan ezúttal is Csehi Árpád Szabolcs, megyei tanácselnök helyzetelemzésével indult a gyűlés, aki ezt követően bemutatta a Szatmár Megyei Tanács szakaparátusához tartozó igazgatóságok vezetőit, akik röviden felvázolták a szakterületükhöz tartozó legfontosabb problémákat, a polgármesterek számára hasznos tudnivalókat. Ezt követően a jelen lévő településvezetők ismertették a legfontosabb gondokat, problémákat. Ezeknek megoldási lehetőségeiről pedig a Szatmár Megyei Tanács szakemberivel konzultáltak a településvezetők.

Az infrastruktúrális fejlesztések szükségessége a legégetőbb feladat, több polgármester is felvetette az utak rehabilitálásának kérdését, továbbá a korszerűsítésekhez szükséges pénzek előteremtésének lehetőségeiről is érdeklődtek.

Meghallgatták a Tasnád-környéki polgármestereket

Csehi Árpád Szabolcs, megyei tanácselnök tájékoztatta a településvezetőket arról, hogy amint arról a legutóbbi gyűlésen is szó esett, a megyei rangú illetve a községi utak listájának átértékelését megkezdte a Szatmár Megyei Tanács. Továbbá a tej-kifli programhoz kapcsolódó szerződéskötés jogának a településekre való átruházásáról is tárgyaltak. Csehi szerint így az illető polgármesterek a településükön tevékenységet végző ellátókkal közvetlen módon irányíthatnák és felügyelnék a beszerzést és a tej, kifli kiosztását is a tanintézményekben.

A gyűlésen részt vett polgármesterek közül többen is felvetették a Tasnád - Margitta közötti útszakasz rendbetételének kérdését. Az elnök röviden ismertette a két megye, Bihar és Szatmár által is prioritásként kezelt projekt részleteit. Az útszakaszt a Regionális Operatív Program keretén belül kívánják újjáépíteni.

A polgármesterek beszámolói után Csehi kijelentette, hogy rendkívül örül annak, hogy a mostani gyűlésen jelen lévő településvezetők ötletek és elképzelések sorát mutatták be a megyei tanács vezetőségének. Megkérte a polgármestereket, hogy amennyiben valóban hatékonnyá akarnak tervezni, kérjék ki mindenképpen a Szatmár Megyei Tanács Regionális Területfejlesztési Igazgatóságának véleményét is. Válasszák ki a szakemberekkel együtt a megvalósításhoz szükséges legjobb finanszírozási lehetőséget.

Megtelt a terem az igazgatókkal és a polgármesterekkel.

Csehi felhívta a polgármesterek figyelmét arra is, hogy idén júniusig azok a települések, amelyek szeretnék kormányprogramon keresztül bővíteni az elektromos hálózatot, időben, ez év legkésőbb készítsék el a szükséges dokumentációt. Pataki Csaba, a Regionális Területfejlesztési Igazgatóság vezetője jelezte, hogy a jól és időben elkészített dokumentációval nagyobb az esély a támogatások megszerzésére. A tavaly a 12 benyújtott dokumentációcsomag közül 11 finanszírozást nyert. Ezt szeretnék elérni az idén is.

Több településvezető is panaszkodott arra, hogy az utak rohamos mértékben romlanak a nehéz teherforgalom miatt. Több olyan útszakaszt is említettek, amelyeken a megengedettnél nehezebb teherautók közlekednek folyamatosan. Csehi Árpád Szabolcs jelezte, hogy az elmúlt időszakban az utóbbi évek legátfogóbb ellenőrzés-sorozatát hajtották végre a megyei utakon pont ebben a témakörben. Jelezte, hogy ez folytatódik a következő időszakban is, ehhez azonban az is kell, hogy a településvezetők segítsék a Szatmár Megyei Tanácsot ebben a munkában.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: