2012-06-21 20:34:07• hírek • Kocsis Zoltán

Csehi Árpád kétszeresen is bizalmat kapott az MKT-tól

A Szatmár Megyei RMDSZ Megyei Küldöttek Tanácsa abszolút támogatásáról biztosította Csehi Árpádot: megerősítette elnöki tisztségében és őt nevezte meg a Szatmár Megyei Tanács alelnök-jelöltjének. A küldöttek kiértékelték az önkormányzati választásokat és szót ejtettek az őszi, parlamenti választásokkal kapcsolatos teendőkről.

A Megyei Múzeum nagytermében megtartott küldöttgyűlésen Csehi Árpád felajánlotta lemondását az RMDSZ megyei elnöki tisztségéről. „Mert egy választási vereség után ezt tartom tisztességesnek", mondta. A küldöttek azonban egyhangúlag elvetették ezt a lehetőséget és a bizalmi szavazáson 88 voksoló közül 82-en elutasították lemondását, négy szavazat pedig érvénytelen volt.

A napirendi pontok közül aktív véleménynyilvánítási hullámot váltott ki a június 10-i önkormányzati választások eredményeinek kiértékelése. Csehi ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy az RMDSZ nyert ugyan 19 polgármesteri tisztséget, ám három nagyon fontosat elveszített: a szatmárnémeti és a tasnádi polgármesteri széket, illetve a megyei elnöki tisztséget. Fájó veszteségnek nevezte továbbá Túrterebest, Krasznabélteket, Kálmándot és Szilágypért, jelentős sikerként könyvelte el ugyanakkor Börvelyt, Szatmárhegyet és Sárközújlakot - utóbbi esetben külön gratulálva Piricsi Artúrnak, aki ezer szavazatnyi többséggel nyert.

Anélkül, hogy nagyon elvesznénk a számok forgatagában, ki kell emelni, hogy megyei szinten közel 20%-kal nőtt a szavazók száma a négy évvel ezelőtti számokhoz képest. Rendkívül magas volt viszont az érvénytelen szavazatok száma - közel 8800.

Kovács Jenő nagykárolyi polgármester reálisnak nevezte az eredményeket, mondván, „ennyien vagyunk magyarok. Erdei István parlamenti képviselő szerint „2008-ban túlnyertük magunkat és azért fogunk dolgozni, hogy négy év múlva ismét túlnyerjük magunkat". Kritizálta azonban az önkormányzati választásokon tapasztalt kampánytevékenységet, mondván „nem voltak tökéletesek a kommunikációs csatornák."

„Magyar érdek-képviseleti szervezet vagyunk! Sose fogunk román szavazatokat nyerni azzal, hogy például a magyar oktatást támogatjuk. De ha a románság nem fogott volna össze, akkor mi szerepeltünk volna a legjobban", mondta Günthner Tibor szenátor, utalva arra, hogy pártokra lebontva az RMDSZ szerezte a legtöbb tanácsosi helyet mind a szatmárnémeti városi, mind pedig a megyei tanácsban.

Kereskényi Gábor, az RMDSZ Szatmárnémeti szervezetének elnöke szerint a Günthner által említett adatok azt bizonyítják, hogy a „magyarság elégedett volt a tevékenységünkkel". Véleménye szerint az RMDSZ sokat veszített azzal, hogy kitartott egy egyre népszerűtlenebb kormány mellett, míg a jövőre nézve az egység megőrzését nevezte meg a legfontosabbnak.

Az MKT bizalmáról biztosítja Csehit

Gaman Mihály, Pusztadaróc polgármestere javasolta egy öttagú bizottság felállítását, amely településről településre elemezze ki a választásokat megelőző tevékenységet, a kampánytevékenységet. Balogh Ferenc hadadi polgármester a másik két magyar párttal való együttműködéssel kapcsolatban elmondta, „számukra csak az számít, hogy az RMDSZ rosszul szerepeljen és nem az, hogy a magyarságnak legyen képviselete". Ezt megerősítendő Csehi némi betekintést engedve a kulisszák mögött zajló eseményre, elmondta, hogy Tivadar Dénes, az EMNP megyei elnökjelöltje Nagykároly polgármesteri tisztségét kérte cserébe azért, hogy visszalépjen. „Arra sem volt hajlandó, hogy Tasnádon visszaléptesse a jelöltjüket, pedig ott tudtuk, hogy Véron András széke hajszálon fog múlni. Ez a két párt erre lett kitalálva! Az ő sikerük az, ha az RMDSZ rosszul szerepel. Hogy közben képviselet nélkül marad a magyarság, az nem érdekli őket ", mondta Csehi.

A második napirendi pontban Csehi az összes olyan önkormányzatot biztosította a megyei szervezet támogatásáról, ahol van esély magyar alpolgármestert szerezni, ám valamilyen okból késélen táncol a helyzet. Ilyen többek között Tasnádszántó, Magyarcsaholy, Vámfalu vagy Erdőd esete.

A harmadik pont a megyei tanács alelnöki tisztsége volt. Szükség van-e rá és ki lehet az RMDSZ jelöltje - ez volt a két nagy kérdés. A két válasz egyhangú volt: igen és Csehi Árpád. Noha az elnök felvázolta, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nem nézné jó szemmel, ha az RMDSZ őt jelölné, a küldöttek állásfoglalása egyértelmű volt: ne más mondja meg, hogy mit akar a szatmári magyarság - ugyanakkor több mint 58 ezren nyomták pecsétjüket a neve mellé, ezért nem kétséges, hogy a megye lakosságának nagy része szeretné, ha Csehi Árpád részt vállalna a megyei önkormányzat vezetésében. Csehi támogatottságát jellemezte, hogy még csak javasolni sem akartak mást, csak az ő személyében láttak biztosítékot arra, hogy a magyarság érdekei továbbra is képviselve legyenek az önkormányzatban.

Csehi beszámolót tart az MKT előtt

„Ha választanunk kell a román pártok által is elfogadott báb, vagy egy hozzáértő, a magyarság által támogatott erős ember között, akkor egyértelmű, hogy utóbbit választjuk", fogalmazta meg mindannyiuk gondolatát Erdei. „Se prefektusunk, se alprefektusunk, se megyei tanácselnökünk, se szatmárnémeti polgármesterünk, és jelen állás szerint se alpolgármesterünk nem lesz. Már pedig valakinek képviselnie kell a magyarságot a Nagyházban", fogalmazott Csehi, aki azonban határozottan felhívta a figyelmet: csak pénteken, a tanács megalakulásakor derül ki biztosan, hogy kap-e egyáltalán az RMDSZ alelnöki tisztséget.

Az őszi parlamenti választásokkal kapcsolatban Csehi bejelentette, hogy várhatóan október 28-án kerül sor rá. Az RMDSZ célja, hogy megtartsa a két képviselői és az egy szenátori székét - közölte.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: