2012-08-03 17:01:39• hírek • Kocsis Zoltán

Csehi: nem etnikai és felekezeti vonalon bukott meg a népszavazás

A szatmári RMDSZ szerint a népszavazás az USL kudarca volt! Határozottan elutasították a magyarság és a történelmi erdélyi egyházak felelősségre-vonását. Günthner szerint veszélyes dolog az egyházat a politikának alárendelni, Kereskényi szerint pedig a magyarság reakciója logikus válasz volt az USL magyarellenességére.

„Nem a magyarság és nem is a történelmi erdélyi egyházak miatt bukott meg a népszavazás, hanem ez az USL kudarca volt", jelentette ki péntek délután a Szatmári RMDSZ székházában megtartott sajtótájékoztatón Csehi Árpád, Kereskényi Gábor és Günthner Tibor, az érdekvédelmi szövetség megyei és városi elnöke valamint szenátora.

Csehi határozottan visszautasított minden, a magyarságot és az egyházat ért támadást, mondván, egyik politikusnak sincs joga felelősségre vonni egy papot, amiért az buzdította vagy nem a híveit a népszavazáson való részvételre. „Ez minden egyes pap személyes döntése kell legyen", mondta a megyei elnök. Günthner még tovább ment és kijelentette: „veszélyes dolog és hatalmas felelőtlenség az egyházat és a vallást a politikának alárendelni".

„Szatmár megyében nem az etnikai vagy a vallási kisebbségek miatt volt alacsony a részvétel vasárnap", szögezte le Csehi. Példaként az Avas vidékét említette, ahol nagyon kevesen járultak az urnák elé: Avasfelsőfaluban nem érték el a 23%-ot sem, miközben a megyei átlag 29% volt. A Szatmárnémetihez tartozó Szatmárzsadányon, ahol szinte csak románok laknak, 650-en járultak az urnák elé az önkormányzati választásokon, most meg alig 350-en.

„Az avasiakat is Orbán Viktor szavai tartották volna távol a szavazástól?", tette fel a kérdést ironikusan Kereskényi. „Hétfőn a helyi sajtó, kedden Orbán Viktor, szerdán a kánikula, csütörtökön a magyar papok voltak a hibásak! Ideje lenne, hogy az USL belássa: kudarcot vallott! Ne keresse tovább a bűnbakokat!", jelentette ki a városi szervezet elnöke. Kereskényi szerint a magyarság reakciója logikus volt, tekintve, hogy az USL kampánya és első lépései is magyarellenesek voltak: gondoljunk a MOGYE esetére vagy az alpolgármester-választásra. „A magyar szavazók elég érettek ahhoz, hogy eldöntsék: érdemes-e elmenniük szavazni, és ha igen, akkor mire voksoljanak. Szavazóink nem egy csürhe, amelyet ide-oda lehet tologatni", folytatta az egykori alpolgármester.

Csehi és Kereskényi határozottan szót emelt a fenyegetések ellen is. „Az USL fejezze be a fenyegetéseit! Fenyegetésekkel nem lehet meggyőzni egy közösséget", jelentették ki, utalva arra, hogy a kormánykoalíció több helyi vezetője a szavazati aktivitástól tette függővé a költségvetési támogatás mértékét.

Günthner szerint az USL-ének tanulnia kellene az esetből és rá kellene jönnie, hogy szüksége van a magyarságra. „Semmilyen programmal nem célozták meg a magyarságot, akkor miért kellett volna elmennünk szavazni? Programokról kellett volna szólnia a vitának, nem személyeskedésről és hatalomvágyról", mondta a szenátor.

„Románia kormányának a gazdasági válságról, a lej árfolyamának zuhanásáról, az aszály okozta problémákról kellene beszélnie, míg helyi szinten a megye lakosainak érdekében való együttműködésről kellene beszélni. De amint láthatjuk, az uraknak más, fontosabb elfoglaltságuk is akad!", zárta mondandóját Csehi.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: