2012-06-22 17:29:47• hírek • Kocsis Zoltán

Csehi: sokkal nehezebb lesz, de a magyarságot képviselnem kell

A Megyei Tanács nagytermében Eugeniu Avram prefektus köszöntötte a nagy számú hallgatóságot, történelminek nevezve a pillanatot. A törvényszék képviselője ezt követően hivatalosnak nyilvánította a június 10-i önkormányzati választások eredményeit, mondván „nem történtek választási csalások."

Köszöntötte Stef győzelmét - a szekularizált állam jegyében - Iustin Sigheteanu, Máramaros és Szatmár megyei ortodox püspöke is, aki felhívta a figyelmét, hogy az intézmény, amit vezetni fog, nem az övé lesz, hanem a lakosoké. „Szolgálatot vállaltatok és nem uralkodást. Türelemre, mértékletességre, hozzáértésre vagy szükségetek, és arra, hogy megőrizzétek a harmóniát a románság és a magyarság között", mondta az egyházfi.

Stef, aki Románia legfiatalabb MT-elnöke lett, kijelentette, hogy minden Szatmár megyei lakos elnöke lesz, függetlenül etnikai, vallási vagy párthovatartozástól. Szoros együttműködést ígért az ortodox egyházzal (szintén a modern szekularizáció nevében), majd köszönetet mondott Csehi Árpádnak az elmúlt négy évben elvégzett munkájáért, végezetül pedig Isten áldását kérte Szatmár megyére. Valer Marian szenátor és Liviu Dragnea államtitkár egyaránt említést tett Adrian Nastaséról. Előbbi igazságtalanságnak nevezte, hogy az egykori miniszterelnököt letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság sikkasztás miatt, utóbbi egyenesen az elmúlt évek legjobb kormányfőjének titulálta a szerda este öngyilkosságot megkísérlő politikust.

Szavaztak a megyei tanácsi alelnökök személyét illetően a tanács tagjai

A köszönő- és udvarlóbeszédek után, amelyekből kiderült, hogy az USL pártszövetségben mindenki nagyon jó barát mindenkivel, Stef az ország alkotmányára és a Bibliára tett kézzel letette a hivatali esküjét. Miután a tanácsosok is egyenként felesküdtek, titkos szavazással döntöttek az MT két alelnöki tisztségéről. Miután kemény háttérharcok után az RMDSZ elérte, hogy a megye lakosságának közel 40%-ot kitevő magyarságnak is legyen képviselője a vezetői szinten, a szavazás nem okozott meglepetést: Mircea Govor eddigi alelnök a 33-ból 33 szavazatot kapott, míg Csehi Árpád eddigi elnök 32-t.

A szavazatszámláló bizottság munkában

„Elfogadhatatlan lett volna az, ha a magyarság teljesen képviselet nélkül maradt volna! Ne feledjük, hogy sem a prefektúra intézményében, sem Szatmárnémeti vezető testületében nem kaptunk helyet, így a megyei tanács alelnöki tisztsége nagyon fontos a magyarok számára. Nagyon nehéz lesz, de ígérem, hogy minden magyar embernek megpróbálom képviselni az érdekeit, legyen az szatmárnémeti vagy vidéki lakos", jelentette ki Csehi. Az alelnök reményét fejezte ki továbbá, hogy minden politikai fél betartja majd azt, amit a kampányban ígért. „Remélem tovább tudom vinni azokat a projekteket, amelyeket elnöki mandátumomban elkezdtem és bízom abban, hogy Szatmár megye egyenletesen fejlődik majd tovább", tette hozzá.

A Szatmár megyei RMDSZ elnöke felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a Dan Diaconescu Néppárt két, a megyei tanácsba bejutott tanácsosa csatlakozott az USL-koalició csoportjához, amely így egyre közelebb kerül ahhoz, hogy abszolút többséget szerezzen a tanácsban. Ehhez még egy tanácsosra van szüksége. És figyelembe véve az egyelőre semleges PDL-csoportban lévő káoszt...

Íme a Szatmár megyei tanács hivatalos összetétele:
USL: Ardelean Ciprian George, Bota Cosmin Gheorghe, Bura Nicolae, Buzgău Oliviu Aurel, Enătescu Virgil, Govor Mircea Vasile, Maruşca Anamaria, Maxim Rodica, Pal Nicolae Mircea, Petric Octavian, Pinter Jozsef, Rus Ioan, Viman Ioan
RMDSZ: Barcza Dániel Botond, Csehi Árpád, Draveczky Károly, Gindele Imre, Kaiser Stefan, Kovács Máté, Löchli Terézia Tündér, Mărginean Mária Éva, Nagy Sándor, Nagy Mária, Szász Piroska, Stier Péter
PDL: Berinde Vasile, Giurcă Radu Octavian, Lazăr Dăliana Ştefania, Mihalca Ioan, Panea Alexandru
PP-DD: Horvat Alexandru, Rusu Grigore

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: