2013-01-08 19:04:11• hírek • Kocsis Zoltán

Csehi lemondott, Riedl Rudolf az RMDSZ jelöltje az alelnöki székre

Riedl Rudolf beszél az MKT előtt a filharmóniában megtartott ülésen
Riedl Rudolf beszél az MKT előtt a filharmóniában megtartott ülésen
Riedl Rudolf a 16. volt az RMDSZ tanácsosi listáján, alelnök viszont csak az lehet, aki a tanács tagja. A törvény szerint ha valaki kilép a frakcióból, akkor a listán következő veszi át a helyét. Ez azt jelenti, hogy Katona Péter, Őri Pákay Franciska és Veres István is vissza kell lépjen azért, hogy Riedl a tanács tagja lehessen.

Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács jelenlegi alelnöke beadta lemondását az RMDSZ megyei vezetőségéhez, az érdekvédelmi szövetség pedig kedden megszavazta jelöltjét a megüresedett tisztségre: az MKT többsége Riedl Rudolfot látta a leginkább megfelelő személynek.

Csehi lemondása senki számára nem volt meglepetés, hisz a megyei tanács korábbi elnöke még szeptemberben bejelentette: búcsút int az aktív politikának. „Akkor az RMDSZ arra kért, hogy a parlamenti választásokig maradjak tisztségemben. Az, hogy lelépek az aktív politizálás színpadáról, nem jelenti azt, hogy hátat fordítok az RMDSZ-nek! Tagként és támogatóként továbbra is igyekszem segíteni működését", jelentette ki Csehi rövidke búcsúbeszédében.

Az RMDSZ megyei szervezetének korábbi elnöke csalódott hangon hozzátette, amennyiben a júniusi helyhatósági választás másként alakul, akkor nem merült volna fel benne a távozás lehetősége. „Úgy érzem azonban, hogy az alelnöki tisztség nem az, amit szeretek csinálni, nem az, amire képes vagyok", jegyezte meg.

Ha Csehi lépése nem számított meglepetésnek, Kovács Máté bejelentése annál inkább. A megyei tanács RMDSZ-es frakciójának elnökét mint jelöltet szólított a színpadra Pataki Csaba elnök, a tanácsos azonban kijelentette: szerinte Günthner Tibor korábbi szenátor a megfelelő ember a tisztségre, ezért ő visszalép a jelöléstől. Ennek következtében már csak két aspiráns maradt: Günthner mellett Riedl Rudolf egykori prefektus.

A Megyei Küldöttek Tanácsa 107 jelen lévő tagja 105 érvényes szavazatot adott le, ebből Riedl 55, Günthner pedig 50 voksot gyűjtött be.

Csehi Árpád búcsúbeszéde az MKT előtt

Ez persze még nem jelenti azt, hogy automatikusan Riedl lesz a megyei tanács alelnöke, mivel ezt a testületnek, magyarán az USL-nek is jóvá kell hagynia. Noha az RMDSZ és az USL megyei szervezetei között létezik egy megállapodás, mely szerint a szövetség megkapja az egyik alelnöki tisztséget, meg nem erősített hírek szerint a szociál-liberális unió magyar nemzetiségű tanácsosát, Pintér Józsefet akarja kinevezni. (A tanácsban az USL-nek 14, az RMDSZ-nek 12, a PDL-nek 5, a PP-DD-nek pedig 2 tanácsosa van.) Amint azt Csehi is elmondta, most kemény politikai egyeztetések következnek. Főleg annak tudatában, hogy az USL-től, legalábbis országos szinten, nem áll távol a megegyezések felrúgása...

A Megyei Küldöttek Tanácsa előtt Pataki Csaba szenátor, egyben a megyei RMDSZ ideiglenes elnöke néhány szóban értékelte a megyei szervezet tavalyi teljesítményét. Sikerként könyvelte el, hogy a törvényhozási választásokon sikerült megtartani a két parlamenti képviselői és az egy szenátori tisztséget, az önkormányzati választásokat viszont egyértelmű kudarcnak nevezte. Parlamenti tevékenységével kapcsolatban elmondta, a költségvetés megalkotása kemény munka lesz mindenki számára és februárra saccolta a büdzsé elkészültét.

„Végezetül ne feledjük, hogy egy csapat vagyunk, ahol mindenki egy célért dolgozik, egy célért harcol", zárta az MKT ülését Pataki.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: