2012-03-19 20:25:53• hírek • Szatmár.ro

Csehi: bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk sikereket elérni

Beszámolót tartottak az RMDSZ megyei tanácsosai, valamint a megyei tanácselnök. Csehi Árpád eredményekkel teli időszaknak minősítette az elmúlt négy évet, amely során közel 200 millió eurót sikerült pályázati úton a megyébe vonzani, és jelentős modernizálást sikerült eszközölni a szatmári egészségügyben.

A beszámolók sorát Draveczky Károly frakcióvezető kezdte. A beszámolójában emlékeztetett:  2008-ban a helyhatósági választások után a megválasztott 32 tanácsosból 13 megyei tanácsos RMDSZ-színekben nyert mandátumot. Az elmúlt években, mint mondta, az RMDSZ megyei frakciója a gazdasági válság ellenére is komoly sikereket ért el, különös tekintettel az egészségügyi intézmények felújításában.

Kónya László megyei tanácsos beszámolójában elmondta, az RMDSZ-t a megyei tanácsban az elmúlt négy évben a csapatmunka jellemezte. Kiemelte, a megyei utak felújításában a válság éveiben is sikerült szép eredményeket elérni. A megye nagyszabású kulturális rendezvényeinek megvalósításáért is sokat tett a megye vezetősége, évről évre támogatta például a Partiumi Magyar Napokat, a bor- és pálinkafesztiválokat - mondta.

Kovács Máté  beszámolójában kiemelte, hogy bár a központi költségvetésből sokkal kevesebb pénz jutott a megyénknek, mégis befejezték és átadták az európai szabványoknak megfelelő szeméttárolót, a járványkórházat, a Szatmár Megyei Kórház vadonatúj Sürgősségi Betegellátó Osztályát, dolgoztak a víz- és kanalizálási hálózat bővítésén, és a megye úthálózatának felújításán is.
A járványkórház a felújítás után
A járványkórház a felújítás után

Muzsnay Árpád hangsúlyozta, a megyei tanácsban sokat tett az RMDSZ frakciója a megyei könyvtár helyzetének megnyugtató rendezéséért, a jövőben pedig szeretnék a községi könyvtárak helyzetét is rendezni.

Rácz Éva fontosnak tartja és ő is a magáénak érzi az egészségügyi intézmények fejlesztésében elért sikereket, de véleménye szerint ezek mellett egy fontos feladatot, változást még nem sikerült elérni, ez pedig az emberek mentalitására vonatkozik. 


A sürgősségin is lényegesen jobbak a körülmények

Riedl Rudolf a Közrendért Felelős Területi Hatóságban kifejtett munkáját és kezdeményezéseit ismertette. Várna Levente főleg a Nagykároly és környékét illető kérdésekben lépett fel mandátuma során.

Mint mondta, több fontos pályázatot indítottak útjára, többek között a Károlyi kastély felújítására irányulóan is, de megemlítette még, hogy Szaniszló és Ömböly között határon átnyúló útszakasz épül, valamint átadták a börvelyi hidat is. Annak köszönhetően, hogy a megyei tanács támogatta az önkormányzatok pályázatait az önrész előteremtésében, olyan települések is pályázhattak, akiknek eddig erre nem volt lehetőségük.


Veres István örömét fejezte ki, hogy végre egy olyan dinamikus vezetője volt a megyének, aki menedzser szemmel nézte a megye fejlődését, és egy teljesen más mentalitás jellemezte az önkormányzati munkát. A megyei tanács nehéz feladatokat vállalt magára, és éppen ezért érhetett el látványos sikereket - jegyezte meg.

A tanácsosi beszámolókat követően Csehi Árpád, a megyei tanács elnöke is ismertette az elmúlt négy év megvalósításait.  Csehi emlékeztetett, hogy 2008-ban egy nagy román koalícióval szemben indult az RMDSZ, mégis sikerült visszaszerezni a korábban elvesztett tanácselnöki tisztséget.

"A választás után bebizonyítottuk, hogy tudunk és akarunk is dolgozni, és képesek vagyunk sikereket elérni." - mondta. Csehi kiemelte, a polgármesterekkel való kommunikációra a hatékonyság volt jellemző, de jó volt az együttműködés a parlamenti képviselőkkel is, és ennek komoly eredményei is megmutatkoztak.

2008-ban az ingatlanok kevesebb mint 5 százaléka volt telekkönyvezve, (még a közigazgatási palota, vagy a kórházak  épületei sem), ez szerencsére azóta rendeződött, így pályázatok leadására is lehetőség nyílt.

Népes hallgatóság előtt beszéltek a tanácsosok és a tanácselnök

"Az egészségügyi intézmények helyzete mutatja a legjobban, mit jelentett az RMDSZ jelenléte. Ha nincs RMDSZ-es polgármestere, mostanra nem lenne kórháza Tasnádnak. Nem valósulhatott volna meg a sürgősségi osztály modernizációja, és a járvány kórház rendbetétele sem." Felújításra kerül az onkológiai osztály is, de jó úton halad a régi kórház teljes rehabilitációjának ügye is és már folyamatban van a poliklinika felújítása is. Nem csak az ingatlanok, de a felszereltség terén is komoly fejlesztéseket végeztek: több mint 5 millió lej értékben szerezték be a legmodernebb kórházi felszereléseket.

Csehi elmondta, való igaz, hogy az egészségügyi fejlesztések mellett fontos az is, hogy jó szakorvosaink legyenek, de jó irányba haladnak a dolgok e téren is, hiszen egyre többen jelentkeznek, hogy szeretnének Szatmáron dolgozni, mivel már olyanok a munkakörülmények, amelyek között szívesen dolgoznának. Ezen a téren segítséget kér és vár a szatmárnémeti önkormányzattól is, hogy egyre több szakorvost csábítsanak ide.

Nagy eredményként könyvelhető el, hogy közel 200 millió eurót sikerült pályázati forrásokból a megyébe vonzani. Hadadon a földcsuszamlás következtében megrongálódott út helyreállítására, Tasnádon a kórház rendbetételére, Erdődön a vár felújítására is szintén pályázati úton szerzett pénzt a megye, de EU-s támogatás érkezik Krasznabéltekre és Nagykároly környékére is.

Az Erdődi vár a fel

A felújított Erdődi vár

Csehi elmondta továbbá, hogy van végre Szatmár megyének egy fejlesztési stratégiája, amivel egy tudatos modernizálási munka mehet végbe a megyében.

A Nagyvárad-Szatmárnémeti út felújításához, a hamarosan megvalósuló nagykárolyi körgyűrűhöz, a Szatmárnémeti- Nagybánya gyorsforgalmi út felújításához is RMDSZ-es közbenjárás kellett, szögezte le Csehi Árpád tanácselnök.  

A közelgő választásokkal kapcsolatban elmondta: "A marosvásárhelyi példa minket is figyelmeztet: nem vehetjük félvállról a választást. A 2000-ben elveszített polgármesteri tisztséget azóta sem sikerült visszaszerezniük a vásárhelyieknek. Ha Szatmárnémetit, Szatmár megyét elveszítjük, nem 4, de lehet, hogy 8-12 évig nem lesz újra magyar vezető."- jelentette ki.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: