2012-04-13 13:45:25• hírek • Kocsis Zoltán

Csehi, Kovács és Véron is a miniszter segítségét kérte

Csütörtökön Szatmárnémetiben tett munkalátogatást Cristian Petrescu fejlesztési és turisztikai miniszter, aki amellett, hogy Ilyés Gyula polgármesterrel aláírta az Északi-Színház felújítását biztosító szerződést, több megyei polgármesterrel valamint Csehi Árpáddal, a Szatmár Megyei Tanács elnökével is találkozott.

A miniszter köszöntőjében gratulált a Szatmár megyei önkormányzatoknak, mondván, hogy a megye eddig 143 pályázatot nyújtott be a Regionális Operacionális Program keretein belül az Európai Unióhoz. Ebből 48-at már elfogadtak, ami 281 millió lejes befektetést jelent, amiből ráadásul 180 millió vissza nem térítendő uniós hitel. A tárcavezető kijelentette, hogy a február végén kinevezett új kabinet egyik prioritása a minél több uniós támogatás lehívása.

Az elsőként felszólaló Csehi Árpád felhívta a figyelmet arra, hogy sok nagy méterű beruházást az önkormányzatok képtelenek uniós támogatás nélkül megvalósítani, márpedig ezekre szükség van a fenntartható fejlődéshez.

A tanácselnök több megyei beruházás tekintetében kérte a miniszter segítség. Ilyen a Lunaforrásra tervezett sípályák; a tasnádi és krasznabélteki fürdők; az ún. 10 ezer kilométer országút és az ANL lakások építését célzó program folytatása, a kanalizálás bővítésének támogatása.

Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere előbb viccesen megjegyezte, hogy a csinos Elena Udreát várta, de utódjával, Petrescuval is szívesen tárgyal. Beszámolt róla, hogy Nagykároly hat jelentős pályázatot nyert meg eddig, nyolc millió euró értékben. Ebből modernizálták a színházat, a kultúrotthont és a három lakónegyedet. Ezt követően sajnálatának adott hangot, hogy a mindenkori román kormány nem tett lépéseket Európa legnagyobb termálvíz-készletének a kiaknázására, ami Észak-Erdély és Kelet-Magyarország alatt található. Hajdúszoboszlóval példálózva kutak fúrásában kérte a kormány támogatását.

Kollégája diskurzusát folytatva Véron András elmondta, hatalmas lehetőség lenne Tasnád számára egy gyógyfürdő kialakítása. Csakhogy egy-egy kút fúrása megközelítőleg fél millió euróba kerül. „Hiába szeretnénk mi bővíteni a strandot, ha nem tudjuk ellátni megfelelő mennyiségű minőségi vízzel", mondta. Kollégái álláspontját megerősítendő Ilyés Gyula hozzátette, hogy bizony Szatmárnémeti esetében is volt olyan pályázat, amelyet nem tudtak benyújtani, mert az ahhoz szükséges kút fúrása túlságosan sokba került volna.

Nicolae Bura asvasfelsőlaui polgármester szintén a lunaforrási síközpont fontosságát hangsúlyozta és a pályázatok, licitek bürokratikus nehézségeit tette szóvá.

Utóbbival kapcsolatban Petrescu elmondta, hogy a kormány igyekszik kidolgozni egy olyan törvénycsomagot, amely lehetővé tenné a szerződések standardizálását, ettől pedig az ügyvitel felgyorsulását remélik. A kutakkal kapcsolatban kijelentette, hogy ebben a kormány nem tud segíteni, de az Európai Unió 2014-2020-as költségvetési periódusában igyekszik ezek megpályázását támogatni.

Csehi Árpád felvetéseire reagálva Petrescu kijelentette, hogy lesz pénz a kanalizálás bővítésére és biztosította partnereit: Szatmár megyében hamarosan újraindul a 10.000 kilométer országút programja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: