2012-01-23 18:33:30• hírek • Kocsis Zoltán

Homokkal fogadták, pedig elege van belőle

A tavalyi 18. után idén a 17. helyen zárta a Dakar ralit Gyenes Emánuel. A tavalyi eredményével romániai rekordot állított fel, amit értelemszerűen idén megdöntött. Ezt is ugyanazzal a szerény, már-már ijedt mosollyal konstatálta, amikor az Autonet jóvoltából kollégái és a sajtó képviselőinek gratulációit fogadhatta.

Meglepetését nem tudta leplezni, amikor munkahelye bejáratában egy „Dakar-kapu várta", a küszöb előtt pedig finom homokkal kialakított MANI felirat. „Nagyon kedves ez a fogadtatás, annak ellenére, hogy egy ideig nem akarok homokot látni" viccelődött Gyenes. Majd elárulta: noha ez a homok is nagyon finom, nyomába sem érhet a Peruban a teljes mezőny életét megnehezítő un. fesh-fesh-nek.

„Mielőtt elindultam azt mondtam, a legjobb tizenöt versenyző között szeretnék végezni. Ez sajnos nem jött össze. Bár egy hellyel javítottam tavalyi pozíciómon, a tény, hogy egy évvel ezelőtt első lettem a Maraton kategóriában, nagyobb örömmel és elégedettséggel töltött el, mint az, hogy most egy helyet előrébb léptem", kezdte beszámolóját Gyenes.

A 27 éves pilóta elmondta, a Dakar előtt kevés időt készülhetett az új motorjával, ezért az első két nap nagyon megszenvedett, amíg megtalálták a megfelelő beállításokat. „Ekkor kicsit elkeseredtem, olyan gondolatok kínoztak, hogy be sem fogom tudni fejezni a versenyt. A harmadik nap aztán megnyugodtam. Talán ha nincs az első két nap gyengébb eredménye (38. és 32. hely), akkor összejön a legjobb 15", morfondírozott Gyenes.

Jorge Andrés Martínez Boero első napon bekövetkezett halála megrázta őt is, a mezőnyt is, de ezen hamar túl kellett tennie magát. „Amikor hallottam a hírt, az futott át az agyamon, hogy Úristen, ez velem is előfordulhat. De ott nem rágódsz sokat ezen. Nem rágódhatsz! Erősnek kell lenned és koncentráltnak. Különben jobb, ha kiszállsz!", mondta. Elmesélte, hogy Argentínában találkozott 49 Celsius fokos hőséggel és hogy cseppet sem bánta, amikor havazás miatt törölték az ötödik szakaszt. „Noha versenyezni mentem oda, mégsem bántam, hogy aszfalton kellett megtennünk azt a néhány száz kilométert."

Gyenes osztja azt az egybehangzó véleményt, hogy az idei volt az eddigi legnehezebb dél-amerikai Dakar. „A perui rész mindenkinek megnehezítette az életét. De nem csak ez tette nagyon nehézzé az idei versenyt, hanem a speciális szakaszok is úgy voltak megrajzolva, hogy a megszokottnál is kevesebb volt a nyugis rész".

Az idei terveivel kapcsolatban Gyenes elmondta: mindenképpen meg akarja nyerni a román ralibajnokságot. Ha ez sikerül, akkor ez már az ötödik bajnoki címe lesz, amiért megkaphatja a „Sport Mestere" kitüntetést. Márpedig ilyet Romániában endurós még nem érdemelt ki.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: