2008-07-10 16:11:48• hírek • Czinzel László

Csehi Árpád az egyházak képviselőivel találkozott

Az elöljáró a Megyei Tanács és az egyházak közötti peres ügyeket térképezte fel.

Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács elnöke ma irodájában fogadta a Római Katolikus Püspökség és a Református Esperesesség képviselőit.

 

A találkozón, amelynek témája felekezetek és a Szatmár Megyei Tanács közötti peres ügyek feltérképezése - különös tekintettel a megyei önkormányzat használatában lévő, a felekezeteknek visszaszolgáltatott ingatlanok helyzetére - jelen volt Valentin Macec, a Szatmár Megyei Tanács alelnöke és Cornelia Bota, a Szatmár Megyei Tanács jegyzője is.
A Római Katolikus Püspökségnek visszaszolgáltatott épületek közül három ügyéről, a Szatmár Megyei Kórház Pszichiátria osztályának, az 1 Decembrie 1918 utcán található speciális iskolának, és a Művészeti Iskolának helyet adó épületekről esett szó.

Amint az a megbeszélésen is elhangzott, a pszichiátriának helyet adó épületet visszaszolgáltatták a Római Katolikus Püspökségnek és legkésőbb 2009. április 5-ig ki kell költöznie onnan az osztálynak. A speciális iskolával kapcsolatos peres ügyek befejeződtek, az ingatlant a jövő hónaptól veheti használatba a Római Katolikus Püspökség. A Művészeti Iskola épületét 2010-ig használhatja az intézmény.Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács elnöke kijelentette, hogy a visszaszolgáltatott ingatlanokból való kiköltözés ügyében megoldásokat kell találni, megfelelő helyet minden kiköltöztetésre váró intézménynek. Mint elmondta, egyik félnek sem jó a peres ügyek folytatása. Ezzel Valentin Macec alelnök is egyetértett. Mint megjegyezte, a költséges perek folytatása helyett, amelyek amúgy sem hozhatnak új döntést, megoldási lehetőségeket kell keresni inkább.

A legtöbb problémát okozó ingatlan a pszichiátriának helyet adó épület. A korábban a Szatmár Megyei Tanács tulajdonában lévő, de 2004-ben visszaszolgáltatott ingatlan jelenleg nem a megyei tanács, hanem a Szatmár Megyei Kórház használja. A Római Katolikus Püspökség 256 000 lejnyi bér fizetését kéri az illetékesektől az elmúlt négy évre visszamenőleg, míg a Szatmár Megyei Tanács szeretné visszaszerezni az épületen tett beruházásainak értékét (mintegy 170 000 lej értékben).
Cornelia Bota, a Szatmár Megyei Tanács jegyzője megjegyezte, hogy az elmúlt években a Szatmár Megyei Kórház mindig a Szatmár Megyei Tanácsra hárította a felelősséget, ahelyett, hogy próbált volna megoldást keresni a problémákra.

A Római Katolikus Püspökség jogi képviselője, Nyéki Éva megjegyezte, hogy ha sikerül mihamarabb mindkét fél számára megfelelő megoldást találni, lemondanak a perekről, és akár meghosszabbíthatják azt a határidőt is, ameddig a Pszichiátriának költöznie kellene.

talalkozo_csehi_felekezetek

Az 1 Decembrie 1918 utcán található speciális iskola ügyében Cornelia Bota elmondta, hogy egy hónapon belül kiköltözik a visszaszolgáltatott épületből az intézmény. A Szatmár Megyei Tanfelügyelőséggel megkötendő együttműködési szerződés értemében pedig a gyerekeknek más tanintézményekben találnak helyet.

A Művészeti Iskola épületével kapcsolatosan a Római Katolikus Püspökség jelezte, hogy hajlandóak lennének bérszerződést kötni az ingatlanra, meghosszabbítva akár az épület elhagyásának határidejét is. Csehi Árpád Szabolcs ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy ebben az ügyben sürgős közös nevezőt találni, annál is inkább, mert a szóban forgó épületen komoly javítási munkálatokat kell végezni. Ezt pedig jelen helyzetben, a tulajdonjogi viszonyok miatt a Szatmár Megyei Tanács nem végeztetheti el.

A Református Esperesség nevében Mihály István elmondta, hogy a Szatmár Megyei Tanáccsal nincs peres ügyük. Ellenben a megyei önkormányzat vezetőségének segítségét kérte különböző települések vezetőségvel kapcsolatos problémák ügyében. Így például Szatmárudvariban a helyi önkormányzat nevére vette a Református Templom épületét, ezáltal megnehezítve a visszaszolgáltatási folyamatot. Továbbá ugyancsak a Szatmárudvari Önkormányzatot azzal vádolta Mihály István, hogy megbénítja a visszaszolgáltatási folyamatot egy 4 hektáros belterület és egy 14 hektáros mezőgazdasági terület ügyében. A Szatmár Megyei Tanács vezetőségét arra kérte tárgyaljon az illetékesekkel ezekben az ügyekben.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: