2011-08-17 08:58:23• hírek • MTI

Alapjaitól újították fel a Giulesti szülészetet

Alapjaitól újították fel Bukarestben azt a szülészetet, ahol egy évvel ezelőtt hat csecsemő vesztette életét a kórházban pusztító tűz miatt - jelentették kedden román tömegtájékoztatási eszközök.

A bukaresti Giulesti szülészeten tavaly augusztus 16-án késő délután ütött ki a tűz. Kiderült, hogy a lángok éppen az újszülöttek kórtermében keletkeztek és terjedtek el, ahol összesen hat csecsemő vesztette életét, és öt másik súlyos égési sérüléseket szenvedett. A balesetet egy meghibásodott elektromos berendezés okozta, de a tragédia méretét alapvetően meghatározta az emberi mulasztás is, hiszen a tűz kitörése pillanatában a szolgálatos asszisztensnő a szabályokat megszegve, éppen a kórtermen kívül tartózkodott, így nem sikerült idejében kimenekíteni valamennyi újszülöttet.
Kedden a gyermekeiket elvesztett szülők és családtagjaik a tragédia egyéves évfordulója alkalmából az intézmény lépcsőjén gyertyát gyújtottak.

Doru Pana, a kórház szóvivője elmondta, hogy a második emeleten, ahol az újszülöttek kórterme van, minden berendezés új és korszerű, kicserélték a gáz-, villany- és légkondicionáló berendezéseket. A tavalyi tűzesetet ugyanis ez utóbbinak a meghibásodása okozta. A szóvivő szerint füstérzékelő berendezéseket is felszereltek, így most szinte azonnal tudomást szereznek, ha az épületben ismét tűz ütne ki.
A baleset megviselte a kórház hírnevét, hiszen csökkent a szülések száma. Két évvel ezelőtt több mint 4 ezer szülést segítettek elő a kórház orvosai, tavaly csak 3 ezret, az idén eddig 2 ezer kismama hozta világra gyermekét ebben a kórházban.

A román ügyészség a tavalyi baleset után a kórház öt alkalmazottja ellen emelt vádat. A per még folyamatban van, de időközben a kórtermet szabálytalan módon elhagyó asszisztensnő - akinek hibája miatt terjedt el a tűz, és nem sikerült idejében kimenekíteni a lángok közül a csecsemőket - visszatérhetett munkahelyére. A hölgy jelenleg is dolgozik, és a szóvivő elmondta, hogy a tragédia után a visszailleszkedése kissé nehézkesen zajlott, de jelenleg is ő az egyik legjobb asszisztens a kórházban.

Felújították a szülőotthont

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: