2011-08-31 16:28:25• hírek • Szatmár.ro

Csatlakozás két lépésben?

Emil Boc a romániai nagykövetek szokásos éves tanácskozásán Bukarestben elmondta: reméli, hogy a jövő évben Románia már teljes jogú tagja lehet a schengeni övezetnek, hiszen - mint mondta - Románia valamennyi integrációs feltételt teljesíti.

Románia reméli, hogy "két lépésben", vagyis az idén a légi, majd a jövő évben a szárazföldi és a vízi közlekedés útján is csatlakozhat a schengeni övezethez - jelentette ki Teodor Baconschi külügyminiszter.

A román diplomácia vezetője az RFI rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy ebben a pillanatban óvatos Románia esélyeit illetően. Az Európai Unió belügyminisztereit magában foglaló tanács várhatóan szeptember 22-én dönt Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról - mondta a miniszter.
Baconschi reményei szerint konszenzus születik ezen a tanácskozáson arról, hogy Románia két lépésben váljon a schengeni övezet tagjává. Ennek elfogadásáról - magyarázta - Románia tavasz óta nap mint nap igyekszik meggyőzni Brüsszelben és a kétoldalú kapcsolatokon keresztül azokat a kétkedő államokat, amelyek kétségbe vonják Románia schengeni integrációra való felkészültségét.

Romániának és Bulgáriának tavasszal kellett volna csatlakoznia a schengeni övezethez, de Franciaország és Németország a technikai feltételek mellett általánosabb kifogásokat is megfogalmazott, így például azt, hogy mindkét országban rendkívüli mértékben elterjedt a korrupció. Az Európai Bizottság a két ország 2007-es EU-csatlakozása óta figyelemmel kíséri a román és a bolgár igazságszolgáltatás működését. Legutóbb júliusban tették közzé az erre vonatkozó jelentéseket.

Baconschi szerint a Romániáról szóló júliusi jelentés sokkal jobb volt mint a korábbiak, ezért úgy véli, nem léteznek olyan alapvető fontosságú érvek, amelyek alapján a két ország csatlakozását meghatározatlan időre el kellene halasztani.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: